Hihetetlen, de ennyibe kerül a cukorbetegség

Egy nemrég készült tanulmány becslése szerint a cukorbetegség irdatlanul sokba kerül a világnak, ha a kezelési költségeket és a kór nyomán kieső értéktermelést is számba vesszük. A kutatás 184 országra terjedt ki.

A betegség összköltsége közvetlen és közvetett költségekből adódik össze. A közvetlen költségek magukban foglalják a cukorbetegséggel kapcsolatos összes költséget, például a gyógyszereket, a kórházi tartózkodásokat és egyéb kezelési költségeket. A közvetett költség kiszámítása a munkaerőpiac betegnapokból, idő előtti morbiditásból és halálozásból eredő termelékenységi vesztesége alapján történik.

diabétesz
A diabétesz irgalmatlanul nagy terhet jelent a világnak

Az IDF (International Diabetes Federation) közelmúltbeli elemzéséből származó adatok becslése szerint a cukorbetegség évente dollár százmilliárdokba kerül (az érték 670-825 milliárd dollár közé esik globálisan). A közvetett költségek a becsült teljes költség 28-82 százalékát teszik ki az adott régiótól, országtól függően. (Bár a jelentés becslést ad a globális költségről, nem nyújt régió szerinti bontást, és nem veszi figyelembe a munkaerőpiaci termelékenységi veszteséget a közvetett költségek kiszámításához. Így a legnagyobb kihívás a betegség költségének összehasonlítása a különböző régiókban a számítási módszerek és a teljes költségen belüli paraméterek változékonysága miatt.)

A Lancet Diabetes & Endocrinologyban publikált tanulmány szisztematikus szakirodalmi áttekintést végzett - a közvetlen és közvetett komponenseket is beleértve - a cukorbetegség értékelésére, valamint a világ régiói és országai közötti összehasonlításra. A legnagyobb figyelmet a munkaerőpiac elemzésére és az üzletmenet produktivitásának betegséggel összefüggő elvesztésére fordították, amely a közvetett költségek számításának része.

A kutatók a cukorbetegség előfordulását és az idő előtti mortalitás előfordulását tekintették át 20-79 éves kor között. A közvetlen költségbecslésekhez a cukorbetegek korcsoportjaihoz és a nemekhez tartozó kiadásait hasonlították össze a nem cukorbetegek kor- és nemi csoportjainak adataival. A közvetett költségszámításokba beépített munkaerőpiaci hatásoknál a kutatók a betegnapok költségeit, a munkaidő csökkentését és a betegség miatt bekövetkezett korai lemorzsolódást vették számba.


A tanulmány becslése szerint a cukorbetegség globális gazdasági terhe 2015-ben körülbelül 1310 milliárd dollár, a világ GDP-jének 1,8 százaléka. Ebből a közvetett költség a teljes teher 34 százalékát teszik ki, amelyben a legnagyobb tételt a munkaerőveszteség (48,5 százalék) és a halálozás (45,5 százalék) teszi ki. A közvetett költségszámítások esetében a halálozási arányok hozzájárulása országonként változó, az alacsony jövedelmű országokban 90, a magas jövedelmű országokban csak 35,5 százalék. A magas jövedelmű országokban a morbiditással összefüggő tényezők (munkaerő-elhagyás, alacsony termelékenység) leginkább a közvetett költségekhez (59 százalék) járulnak hozzá, míg ezek a tényezők az alacsony jövedelmű országokban csak 7 százalékot jelentenek.

Viszonylagosan a gazdaság diabéteszből származó terhei Észak-Amerikában a legmagasabbak: közel 500 milliárd dollárra becsülhetőek, amely a teljes GDP 2,6 százalékát teszi ki, míg Afrika szubszaharai régiója a legkevésbé érintett 19 milliárd dollárral.

Az eredmények arra utalnak, hogy bár a cukorbetegség közvetlen költsége fontos, a közvetett költséget sem szabad alábecsülni. Ez ugyanis hatalmas gazdasági terhet jelent, a költségek csökkentése érdekében pedig erőforrásokat kell felsorakoztatni. A befektetés a cukorbetegség megelőzésébe és kezelésébe hatással lehet a közvetlen és közvetett költségekre egyaránt. A cukorbetegség gazdasági terhe csökken, amennyiben a beruházási költség kisebb, mint a termeléshez kapcsolódó bevétel és a betegség megelőzésével elkerült gazdasági következmények negatív hatása.

Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, alkohol, stresszes életvitel, genetika és még hosszan sorolhatnánk azon tényezők sorát, amelyek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Részletek!

Hogy Magyarországon ez pontosan mekkora terhet jelent, nehéz volna pontosan megmondani. A világtendencia fővonalából kiindulva vásárlóerő-paritáson számolva 700-900 milliárd forintot is éves szinten. Ez közel lehet ahhoz az értékhez, amennyit az állam nettóban elkölt az egészségügyre egy évben. Úgy is mondhatnánk, hogy csak a diabétesz nagyjából annyit rombol az egészségi állapotunkon, amennyivel a költségvetés javítani igyekszik.

Forrás: medicalnewsbulletin.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.