Az asztmás panaszok ezért erősödhetnek fel

Az asztmás panaszok idővel erősebbé és gyakoribbá válhatnak. Mi lehet ennek az oka, illetve mit lehet tenni ilyen helyzetben? Mutatjuk.

Ha asztmás betegként újabban erősödő tüneteket tapasztal, akkor lehetséges, hogy újabb betegség, például légúti allergia jelent meg az asztma mellett. Dr. Tárnok Ildikó , a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit lehet tenni ilyen esetben.

Nagyon gyakori az allergiás asztma

Az asztmás betegek állapotán könnyen ronthat a dohányfüst, valamint az erős illatok és vegyszerek belélegzése. Ezek a tényezők akár rohamot is provokálhatnak. A magas légszennyezettség is felerősítheti a tüneteiket, ezért is fontos, hogy ilyen esetben a páciensek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Ha látszólag minden ok nélkül az alábbi tünetek jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz:

  • köhögés
  • sípoló légzés
  • mellkasi szorító érzés
  • nehézlégzés

A felnőtt asztmás betegek 65 százalékánál allergia is jelentkezik. Ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az előbb említett – az asztmás tüneteket előidéző vagy felerősítő – külső körülmények, vagyis az úgynevezett triggerek mellett egy újabb jelenik meg, például a pollenek okozta allergia. Ha tehát a pollenszezonban jelentkeznek vagy rosszabbodnak az asztmás tünetek, felmerülhet a gyanú, hogy esetleg egy fel nem ismert légúti allergia állhat a háttérben.

asztma, allergia, pollenszezon, asztmás roham, allergiás tünetek, légúti allergia, fulladás
Sem az asztma, sem az allergia nem gyógyítható. Fotó: 123rf

Több allergén is állhat a tünetek hátterében

Allergiás asztma esetén a panaszokat a pollenek mellett okozhatja poratka, penészgomba vagy háziállat-allergia is. A kiváltó okot allergiavizsgálattal lehet kideríteni. Ez történhet Prick-teszt, avagy más néven bőrpróba segítségével. Ennek során az alkar bőrére allergén kivonatot cseppentenek, majd ezen keresztül apró karcolást végeznek. Ha körülötte duzzanat, vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik, akkor a vizsgálat pozitív, vagyis a beteg érzékeny az adott allergénre.

Pollenszezonban, súlyos allergiás tünetek és terhesség esetén, valamint egyes gyógyszerek – például antihisztaminok – szedése mellett ez a vizsgálat nem végezhető el vagy nem ad megbízható eredményt. Ilyenkor az allergének beazonosítása vérvizsgálattal történik, amely során a vérben keringő, allergénre specifikus IgE antitestek szintjét határozzák meg. A pozitív eredmény igazolhatja az allergiagyanút. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindkét típusú allergiavizsgálat eredményét a tünetekkel együtt kell értékelni.

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

Ha az asztmás tünetek fennállása mellett pozitív és a panaszokkal összefüggő lesz az allergiavizsgálat eredménye is, akkor a két betegséget együtt kell kezelni. Elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell az asztmára szedett gyógyszereken, valamint a terápiát mindenképp ki kell egészíteni allergiás tünetek elleni készítményekkel. Sem az asztma, sem az allergia nem gyógyítható véglegesen, ám a két betegség együttes kezelésével tünetmentességet és jó életminőséget lehet elérni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)