+17° - +37°
Nincs front

Ennyi vérkészítményre van szükség

A vér- vagy rákbetegségekben szenvedő emberek egy részének alacsony a vérlemezkeszáma, ezért trombocitakoncentrátumra van szükségük. Ezeket a koncentrátumokat azonban néhány napon belül fel kell használni, mert nem szabad hűteni őket. Ezt az időt hosszabbíthatják meg a patogéninaktiválás új módszerei.

A vérlemezkék (trombociták) kisebb sérülések esetén eltömítik a véredényeket, ezáltal fontos szerepet játszanak a véralvadásban. Azonban különböző betegségek - például a vérrák -, illetve a modern rákterápiák trombocitahiányhoz vezethetnek. Ilyenkor nemcsak sérülések esetén, de akár spontán módon is életveszélyes vérzések alakulhatnak ki. Ennek megakadályozásához az érintetteknek rendszeresen trombocitakoncentrátumot kell kapniuk.

transzfúzió, trombocita, vérlemezkék, vér, vérkészítmény, trombocitakoncentrátum
Németországban mintegy 600 ezer trombocitakoncentrátumot állítanak elő évente. Fotó: iStock

Nem mindig jutnak el a betegekhez

Az elmúlt évben Németországban 593 ezer trombocitakoncentrátumot állítottak elő. Ezek mintegy fele úgy készült, hogy az úgynevezett plazmaferézis módszerével közvetlenül az adományozott vérből izolálták a vérlemezkéket. A többi koncentrátumot pedig a plazmakészítményből nyerték ki. A vérlemezkék jóval érzékenyebbek, mint a teljes vér, ezért nem hűthetők. Így a bakteriális fertőződés megnövekedett kockázata miatt csak öt napig lehet tárolni és felhasználni ezeket a készítményeket.

A véralvadási zavarok jeleiről itt olvashat!

A trombocitakoncentrátumok azonban nem mindig jutnak el időben a páciensekhez. Egyes adatok szerint Németországban a trombocitakoncentrátumok 15 százaléka megromlik az előállítónál vagy a klinikákon. Mivel ezek a készítmények több száz euróba is kerülhetnek, ez jelentős anyagi veszteséggel is jár.

Lesz megoldás

Az új módszerek azonban meghosszabbíthatják a készítmények szavatossági és rendelkezésre állási idejét. Jelenleg két eljárás áll klinikai fejlesztés alatt, egy viszont már elérhető a véradóállomások számára. Mindegyik eljárás a trombocitakoncentrátum UV-fénnyel történő besugárzásán alapszik, emellett különböző kémiai eszközöket is alkalmaznak. Közös bennük, hogy ártalmatlanná tesznek bizonyos baktériumokat, egysejtűeket és vírusokat - anélkül, hogy visszafordíthatatlanul károsítanák a trombocitákat. Ez az úgynevezett patogéninaktiválás.


Az eljárás károsítja a kórokozók fertőző- és szaporodási képességéért felelős hatásmechanizmusokat, így nem tudnak betegségeket vagy transzfúziós mellékhatásokat okozni. A patogéninaktiválás tehát a jövőben teljesen megakadályozza a már most is nagyon ritka transzfúziós problémákat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső