A szülőt ezért küldik ki a vizitről

HáziPatika

Mivel legtöbbször nem egyágyas kórtermekben vannak a gyermekek, a többi szülőnek egy időre el kell hagyni a helyiséget.

Az InfoRádiót két hallgató kereste meg azzal a kérdéssel, hogy miért küldik ki a vizitelő orvosok a szülőket a kórtermekből. A hallgatók tapasztalata az volt, hogy az összes szülőt eltávolítják több helyen a gyerekek közeléből, a vizit kezdetekor, jóval azelőtt, hogy az orvos odaérne.
Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója ezt helyteleníti - véleménye szerint adatvédelmi és betegbiztonsági okokból szükség van a szülők ideiglenes távollétére, de csak a vizsgálat idejére.

Jelentős kulturális változás zajlik

A főigazgató szerint jelentős kulturális változás zajlik a kórházakban, és míg egyáltalán nem mehettek be a szülők egy évtizede, most már bent tartózkodhatnak. "Minden azért nagyon gyorsan nem tud változni, a teljesen jogos szülői, anyai igények ellenére sem" - mondta Velkey György, és hozzátette, hogy muszáj betartani a viziteken a titoktartást. A főorvos szerint mivel nem egyágyas kórtermekben vannak legtöbbször a gyermekek, a helyiséget ezért erre az időre el kell hagynia a szülőnek.

Ezért küldik ki a szülőt a vizitről
Miért kell kiküldeni a szülőt a vizit kezdetekor? Fotó: 123rf

Jogos a szülők igénye a főigazgató szerint, ezért próbálnak megoldást találni a felmerülő problémára az intézmények. Ő úgy látja, hogy ha csak akkor kellene kimennie a szülőnek, ha a vizit az adott kórteremhez ér, nem pedig annak kezdetétől.

Ezért is szükséges kimennie a szülőknek

A kórházakban többféle vizit létezik: az ágy mellett zajlókon kívül az ülőviziten például az orvos, többféle szakember és a beteg egymás között beszéli meg a páciens állapotát és lehetséges kezelését. "Egyfajta vizitnek tekinthető például egy gyerekkórházban, amikor a szülő, a gyermek és a szakemberek együtt beszélik meg a helyzetet. Amikor a szülőt kiküldik a vizitről, akkor ezekre a mély átbeszélésekre szükség van, nem szabad erre az időt sajnálni. Igenis kell időt és lehetőséget hagyni a szakembereknek, hogy a szülő jelenléte nélkül beszéljenek meg orvosi kérdéseket, a gyerek körüli tennivalókat. Ugyanilyen fontos, hogy erről teljes tájékoztatást kapjon a szülő vagy az a családtag, akinek erre jogosultsága van" - nyilatkozta a szakember az InfoRádiónak, aki hangsúlyozta, hogy ez a kettő azonban különválasztható.


Az egészségügyben a rend például a betegbiztonság miatt is nagyon fontos, ami a sokkal nagyobb családi jelenlét miatt veszélybe kerülhet. Ha ilyen jellegű nézetkülönbségei vannak a szülőknek a kórházakkal, érdemes szem előtt tartaniuk a másik oldalt is. "A kórházi viselkedési rend és az ott kialakult szabályok mögött ugyanis a betegbiztonság és a működési rend a védelme van" - tette hozzá a szakember.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső