+3° - +16°
Kettős front

A szülőt ezért küldik ki a vizitről

HáziPatika

Mivel legtöbbször nem egyágyas kórtermekben vannak a gyermekek, a többi szülőnek egy időre el kell hagyni a helyiséget.

Az InfoRádiót két hallgató kereste meg azzal a kérdéssel, hogy miért küldik ki a vizitelő orvosok a szülőket a kórtermekből. A hallgatók tapasztalata az volt, hogy az összes szülőt eltávolítják több helyen a gyerekek közeléből, a vizit kezdetekor, jóval azelőtt, hogy az orvos odaérne.
Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója ezt helyteleníti - véleménye szerint adatvédelmi és betegbiztonsági okokból szükség van a szülők ideiglenes távollétére, de csak a vizsgálat idejére.

Jelentős kulturális változás zajlik

A főigazgató szerint jelentős kulturális változás zajlik a kórházakban, és míg egyáltalán nem mehettek be a szülők egy évtizede, most már bent tartózkodhatnak. "Minden azért nagyon gyorsan nem tud változni, a teljesen jogos szülői, anyai igények ellenére sem" - mondta Velkey György, és hozzátette, hogy muszáj betartani a viziteken a titoktartást. A főorvos szerint mivel nem egyágyas kórtermekben vannak legtöbbször a gyermekek, a helyiséget ezért erre az időre el kell hagynia a szülőnek.

Ezért küldik ki a szülőt a vizitről
Miért kell kiküldeni a szülőt a vizit kezdetekor? Fotó: 123rf

Jogos a szülők igénye a főigazgató szerint, ezért próbálnak megoldást találni a felmerülő problémára az intézmények. Ő úgy látja, hogy ha csak akkor kellene kimennie a szülőnek, ha a vizit az adott kórteremhez ér, nem pedig annak kezdetétől.

Ezért is szükséges kimennie a szülőknek

A kórházakban többféle vizit létezik: az ágy mellett zajlókon kívül az ülőviziten például az orvos, többféle szakember és a beteg egymás között beszéli meg a páciens állapotát és lehetséges kezelését. "Egyfajta vizitnek tekinthető például egy gyerekkórházban, amikor a szülő, a gyermek és a szakemberek együtt beszélik meg a helyzetet. Amikor a szülőt kiküldik a vizitről, akkor ezekre a mély átbeszélésekre szükség van, nem szabad erre az időt sajnálni. Igenis kell időt és lehetőséget hagyni a szakembereknek, hogy a szülő jelenléte nélkül beszéljenek meg orvosi kérdéseket, a gyerek körüli tennivalókat. Ugyanilyen fontos, hogy erről teljes tájékoztatást kapjon a szülő vagy az a családtag, akinek erre jogosultsága van" - nyilatkozta a szakember az InfoRádiónak, aki hangsúlyozta, hogy ez a kettő azonban különválasztható.


Az egészségügyben a rend például a betegbiztonság miatt is nagyon fontos, ami a sokkal nagyobb családi jelenlét miatt veszélybe kerülhet. Ha ilyen jellegű nézetkülönbségei vannak a szülőknek a kórházakkal, érdemes szem előtt tartaniuk a másik oldalt is. "A kórházi viselkedési rend és az ott kialakult szabályok mögött ugyanis a betegbiztonság és a működési rend a védelme van" - tette hozzá a szakember.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső