A magánkórház ennyire vonzó lett

HáziPatika

Az egyik magyar magánbiztosító kutatása igazolta: hiába lesújtó a lakosság véleménye az állami egészségügyről, nem engedhetik meg maguknak, hogy magánkórházakban gyógyuljanak.

A magyarok negatívan ítélik meg a hazai állami egészségügyi ellátás színvonalát - erősítette meg egy friss kutatás. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  ezerfős felméréséből kiderül az is, hogy az 50 év felettiek egy része kifejezetten rossznak tartja a magyar rendszert.

Tudta? Folyamatosan nő azoknak az asszonyoknak a száma, akik az állami helyett inkább magánkórházban szülnek. Részletek korábbi cikkünkben.

Ha az anyagi szempont nem számítana, akkor a válaszadók több mint fele hazai magánkórházban kezeltetné magát, állami kórházban pedig kevesebb mint ötödük gyógyulna. Meglepő azonban, hogy lesújtó véleménye ellenére nyugdíjas korúak jó része mégis az állami intézményt választaná. A megkérdezettek 15 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy kórházi kezelést igénylő betegség esetén inkább más országban gyógyulna.

Nem tudjuk megfizetni a magánkórházakat
Nem tudjuk megfizetni a magánkórházakat. Fotó: 123rf

A kutatás szerint a rendkívüli költségek az egészségügyi kiadások esetén rosszul érintenék a magyarokat. Egy nem várt megbetegedésnél a válaszadók közel felének nem lenne miből kifizetni a költségeket, ugyanis nem rendelkezik ilyen célú megtakarítással.

A magánegészségügy az államiból szívja el a munkaerőt. Az orvosok kétharmada már részben vagy egészben a privát intézményekben dolgozik. Részletek korábbi cikkünkben.

Minden nyolcadik válaszadó 1-50 ezer forint közötti összeget tett félre és ennél még kevesebb, csupán 8 százalék az, aki egy 50-100 ezer forintos kiadásra felkészült lenne. Egy ennél is magasabb összeg kifizetésére pedig általánosságban csakis minden huszadik ember képes.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső