A miaszténia grávisz tünetei és kezelése macskáknál

Fiatal és idősebb állatoknál egyaránt megjelenhet az idegek és az izmok közötti ingerületátviteli kapcsolat károsodásával járó miaszténia grávisz. A betegségre izomgyengeség hívhatja fel a figyelmet.

A miaszténia grávisz okai macskáknál

A betegséget a neuromuszkuláris (az idegek és izmok közötti) jelátvitel zavara okozza. A tünetek elsősorban egytől négyéves korig lépnek fel, de idősebb korban, 9-13 év körül is gyakran előfordul a probléma. Létezik veleszületett formája, amelynek oka, hogy az ideg-izom kapcsolatokban szerepet játszó receptorok lényegesen kisebb számban fordulnak elő. Idősebb korban gyakran kapcsolódik hozzá pajzsmirigy-gyulladás is, aminek az az oka, hogy ellenanyagok képződnek a harántcsíkolt izomzat sejtjeivel szemben.

A betegség szerzett, egyben leggyakrabban előforduló formája autoimmun eredetű. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, beleértve a környezeti, fertőző és hormonális hatásokat. A miaszténia grávisz megjelenése kapcsolódhat rosszindulatú daganatos elváltozáshoz, főként csecsemőmirigyrákhoz, továbbá kockázati tényezőt jelentenek az oltások és a pajzsmirigy-gyulladás kezelésére használt metimazol hatóanyagú gyógyszerek is.

Súlyos esetben a teljes izomzat gyengeségével járhat a miaszténia grávisz
Súlyos esetben a teljes izomzat gyengeségével járhat a miaszténia grávisz. Fotó: iStock

A miaszténia grávisz tünetei macskáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel a macskák halláskárosodása? Részletek itt.

A szerzett forma többféle klinikai tünetet kiválthat, kezdve a nyelőcső izomzatának lokalizált bénulásától a torok izmainak és a szem melletti izmok generalizált összeomlásáig. Gyakori a regurgitáció, azaz hogy az étel hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélkül jut vissza a nyelőcsőből vagy a gyomorból, ezt a szimptómát azonban fontos megkülönböztetni a hányástól. Összességében az alábbi panaszok hívhatják fel a miaszténia gráviszra a figyelmet:

  • a nyelőcső kitágulása miatt fellépő nyelési nehezítettség, táplálkozási zavarok
  • légzési nehézség, akár félrenyelés okozta (ún. aspirációs) tüdőgyulladással
  • a macska hangjának megváltozása
  • a szemhéjak és a fülek lógása, sokszor nyitott szemmel alszik
  • túlzott nyálzás
  • a nyak rendellenes pozíciója
  • súlyos eseteknél az állat nehezen mozog, terhelés hatására izmai hamar elgyengülnek, remeg és végtagjai megrogynak, miközben izomtömege nem csökken jelentősen

Idegrendszeri tünetek:

  • csökkent vagy hiányzó pislogási reflex
  • gyenge vagy hiányzó nyelési reflex
  • a gerincreflexek általában normálisak

A miaszténia grávisz diagnózisa macskáknál

Első lépésben el kell különíteni a miaszténia gráviszt a neuromuszkuláris jelátvitel egyéb rendellenességeitől, így például a kullancsbénulástól. Utóbbi hasonló tüneteket produkálhat, ezért az állatorvos első lépésként ezt zárja ki, mielőtt a végső diagnózist meghozná. Mindehhez részletes kórtörténetre, alapos fizikai és neurológiai vizsgálatokra, valamint speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Teljes vérprofil mellett biokémiai vérprofilt, teljes vérsejtszámot és vizeletvizsgálatot végeznek.

Az állatorvos ellenőrzi apajzsmirigyműködését, továbbá a diagnosztika része a mellkasröntgen, amelyen szembetűnő a megnövekedett nyelőcső és az aspirációs tüdőgyulladás. Fontos a mellkas ultrahangos feltárása, hogy megjelent-e kóros szövetszaporulat, ha pedig igen, biopsziával lehet eldönteni, hogy az elváltozás rosszindulatú-e.

A miaszténia grávisz kezelése macskáknál

A macska kezeléséhez kórházi körülményeket kell biztosítani a gyógyszerek kívánt hatásának eléréséig. Az aspirációs tüdőgyulladása intenzív ellátást, így oxigénterápiát, antibiotikumkúrát, intravénás folyadékterápiát és támogató ellátást igényelhet. A betegség szerzett formája kortikoszteroidokkal a legtöbb esetben eredményesen gyógyítható. Ha az állat nem tud megfelelően enni vagy inni, emiatt pedig szignifikáns súlyvesztés alakult ki, úgy szondás táplálás és nagy kalóriatartalmú étrend bevezetése jön szóba. Ha a feltárás során daganatot találnak, azt sebészeti úton el kell távolítani.

A miaszténia grávisz utókezelése macskáknál

A kezelés befejezése után az állatnak újból erőre kell kapnia. Az állatorvos 4-6 hetente mellkasröntgent végez a megnövekedett nyelőcső letérképezésére, illetve 6-8 hetente vérvizsgálatot végez, amíg a macska antitestjei normál tartományba nem esnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)