A méhgyulladás tünetei és kezelése macskáknál

Méhgyulladás bakteriális fertőzés hatására alakul ki, leggyakrabban egy héttel az ellést követően. Kezelés hiányában a betegség az állat sterilitását eredményezheti, illetve esetenként végzetes következményekkel járó szeptikus sokk alakulhat ki.

A méhgyulladás okai macskáknál

 • nehéz szülés
 • elhúzódó vemhesség, esetenként nagyszámú utód születésével kombinálva
 • szülészeti beavatkozások
 • visszamaradt magzatok vagy placenta
 • vetélés, természetes vagy művi abortusz

A probléma hátterében jellemzően olyan Gram-negatív baktériumok állnak, mint az Escherichia coli , amelyek súlyos vérfertőzést okoznak.

A méhgyulladással diagnosztizált anyamacskákat ne hagyjuk szoptatni!
A méhgyulladással diagnosztizált anyamacskákat ne hagyjuk szoptatni!

A méhgyulladás tünetei macskáknál

 • kellemetlen szagú, sötétbarnás színű, gennyes váladék ürül az ivarnyíláson keresztül, amihez gyakran vér keveredik
 • duzzadt hasfal
 • kiszáradás (a bőrt összefogva néhány másodperc után ugrik csak vissza eredeti állapotába)
 • sötétvörös, erezett nyálkahártyák
 • láz
 • csökkent tejtermelés
 • levertség
 • étvágytalanság
 • az állat nem gondozza a kicsinyeit
 • szeptikémia kialakulásánál megemelkedett pulzus- és légzésszám

A méhgyulladás diagnózisa macskáknál

Mire utalhat macskáknál a véres, fájdalmas vizelés? Részletek itt.

Az állatorvos a szokásos teszteket elvégezve eldönti, hogy a fertőzés szisztémás-e, mi lehetett a fertőzés forrása, illetve hogy az állat milyen mértékben van kiszáradva, igényel-e sürgősségi ellátást. Röntgen és ultrahang segítségével megállapítja, hogy található-e a méh belsejében visszamaradt placenta, magzat, gyulladásos folyadéktömeg, valamint hogy került-e folyadék a hasüregbe a méhrepedés következményeként. A hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatát minden esetben elvégzi. Aerob- és anaerobbaktérium-tenyésztést egyaránt végez, hogy a vérben előforduló kórokozókat azonosítani tudja, ezáltal a legmegfelelőbb antibiotikumot kapja kedvencünk.

A méhgyulladás kezelése macskáknál

A terápia során a méhtartalom eltávolítása és a szeptikémia tüneteinek enyhítése a legfontosabb feladat. Méhfalat összehúzó készítményeket (például oxitocint) kap az állat, majd fiziológiás sóoldattal átmossák, leöblítik a gyulladásos tartalmat. Ha szeptikémia következtében sokkos állapotba kerül az állat, fiziológiás sóoldat vagy Ringer-laktát oldat adásával kell stabilizálni az állapotát. Amíg a baktériumtenyésztéses vizsgálatok eredménye megérkezik, az állatorvos a méhgyulladás tüneteinek enyhítésére széles spektrumú antibiotikum szuszpenziót ad vagy méhtablettát helyez fel a méh üregébe. A kórokozó pontos ismeretében lehetséges specifikusabb gyógyszerre váltani.

Ha a macska méhgyulladása korai stádiumú, úgy nagy valószínűséggel jól reagál a kezelésre. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezeléssel nem minden esetben előzhető meg a méhrepedés és az általános hasüregi fertőzés kialakulása. Ha nem tervezzük szaporítani a macskát, a legjobb megoldás az, ha ivartalanítjuk. A műtétre mindenképpen szükség van, ha placenta vagy magzat marad vissza a méhüregben, illetve ha méhrepedés vagy igen súlyos fertőzés alakul ki. Hosszú ideig tartó megbetegedéseknél, amennyiben a kezelés hatástalan, sok esetben javulást hoz, ha átmossák a méh belsejét.

A méhgyulladás utókezelése macskáknál

Ha a beteg cicának kicsinyei vannak, ne engedjük szoptatni! A méreganyagok a tejbe is felszívódnak, így a kölykök megbetegedését és elhullását is előidézhetik. Az anyából a gyógyszer is átjut a tejjel a kölykök szervezetébe, ezért annak lehetséges mellékhatásaival is számolni kell. Gondoskodjunk tehát mesterséges táplálásról minden esetben! A fertőzött állatokat a további komplikációkat elkerülendő érdemes ivartalanítani. Tenyésztésre szánt macskák esetében is számítani kell arra, hogy az egyedek termékenysége csökken, sőt, akár teljesen terméketlenné válhatnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)