Kis kedvencek

Így tesztelhetjük a macska intelligenciáját

HáziPatika

Bár a macskák mások, mint a kutyák, így eltérő készségekkel is rendelkeznek, ez még nem jelenti, hogy kevésbé lennének okosak.

Képesek-e a macskák olvasni a gazdi tekintetéből? Részletek itt.

A macskák intelligenciájával eddig viszonylag keveset foglalkozott a tudomány, akad ugyanakkor néhány hasznos kutatás a témában. Egy 2009-es tanulmány például azt szerette volna megfejteni, mennyire tudnak a cicák különbséget tenni bizonyos mennyiségek között, vagyis hogy tudnak-e számolni. A tudósoknak rá kellett jönniük, hogy az állatok a matematikában bizony nem jeleskednek, pontosabban fogalmazva más fajok, mint például a kutyák vagy a halak sokkal jobban teljesítettek náluk. Egy másik kutatás pedig arra kereste a választ, hogy - a kutyákhoz hasonlóan - a macskák is tudnak-e egyszerű fejtörőket megoldani jutalomfalatért cserébe. A végeredmény tanúsága szerint míg a kutyák a gazdáikra néztek, ha elakadtak a feladatmegoldásban, a macskák tovább próbálkoztak - egyedül akartak boldogulni.

Sakkozni talán nem tudnak, de számos jele lehet annak, hogy egy macska okos
Sakkozni talán nem tudnak, de számos jele lehet annak, hogy egy macska okos

Persze, összességében egyik tanulmány sem mutatta ki, hogy mennyire intelligensek a cicák. De hogyan is mutatta volna, amikor még a szakemberek is úgy vélik: az intelligencia relatív, és többnyire csupán azt értjük alatta, hogy egy állat mennyire lelkesen lép velünk interakcióba (ebben a kutyák például jeleskednek). Van azonban néhány jellemvonás, amelyet érdemes megfigyelni a macskánkon, hogy megállapítsuk, átlagos vagy annál magasabb intelligenciával rendelkezik-e. Ezek pedig a következők.

Mennyire társas lény?

Odajön-e, ha hívjuk? Üdvözöl-e, amikor hazaérünk? Mellénk ugrik-e a kanapén, ha egy kis kényeztetésre vágyik (mert tudja, hogy meg is kapja)? Ha a válasz igen, kis kedvencünk valószínűleg elég okos.

Nagy túlélő?

Csak fenntartásokkal hagynánk egyedül egy-két napra akkor is, ha elegendő vízzel, étellel és tiszta macskaalommal hagynánk magára? Ha nem aggódnánk érte túlságosan, akkor ez biztosan azért van, mert vagány, túlélő macskának tartjuk - ehhez pedig intelligencia is kell.

Jó a memóriája?

Emlékszik-e a cicánk, hogy mikor van reggeli- vagy vacsoraidő, illetve tudja-e, hogy mikor szoktunk reggel felkelni? Ha igen, akkor jó a memóriája, ami szintén bizonyos szintű intelligenciára enged következtetni.


Tanítható-e?

Ha megpróbálunk kedvencünknek megtanítani pár trükköt, mint például, hogy üljön le vagy tartsa oda a mancsát pacsira, ahogyan a kutyák, és sikerrel járunk, akkor kimondottan okos cicánk van. Ha viszont nem, akkor meglehet, hogy csak egy tipikus macska, aki nem fog a mi kényünk-kedvünk szerint trükköket megtanulni, ha nem akar.

Hallás, kommunikáció és a többi - mi minden jobbak a macskák a kutyáknál? Részletek itt.

Kimutatja-e nemtetszését?

Észreveszi-e, ha mondjuk új szőnyeg került a kandalló elé, vagy más helyre tettük az almot? Ha igen, és cicánk érzékenyen reagál, nemtetszést mutat, vagy egyenesen feldúlt lesz, akkor intelligens macskánk van.

Forrás: petmd.com

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +14 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok lassan mindenhol megszűnnek, ezt követően napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag