A hőségtől így óvhatjuk meg a kutyát

A napok óta tartó kánikula nyomán kedden hőségriadó lépett életbe Magyarországon. Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület összefoglalta, hogyan védhetjük meg a kutyákat a rekkenő hőségtől.

Milyen tünetek figyelmeztethetnek kiszáradásra kutyáknál? Részletek itt.

A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házikedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszabb távon az elpusztulásukhoz vezethet - figyelmeztet a hétfőn kiadott közleményében az állatvédő szervezet. Bár kedvencünket ilyenkor is fontos rendszeresen sétálni vinni, a napsütésben felhevült aszfaltot azonban érdemes elkerülni, mert könnyen égési sérüléseket okozhat az eb mancsán.

A nagy nyári hőségtől kedvencünket is óvnunk kell
A nagy nyári hőségtől kedvencünket is óvnunk kell. Fotó: Getty Images

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezen felül négy pontban foglalta össze a legalapvetőbb tanácsokat kutyagazdik számára a hőség kapcsán:

  • a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, amelyeket időzítsünk kora délelőttre vagy késő délutánra;
  • kedvencünk számára mindig legyen olyan hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni;
  • kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet is kell biztosítani;
  • kutyát semmi esetre se hagyjunk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), mert a tűző napon a belső hőmérséklet nagyon gyorsan az egekbe szökhet.

A túlmelegedés jelei kutyáknál

Az egészséges kutyák átlagos testhőmérséklete 39 Celsius-fok körüli. Ennek alig több mint 2 fokos emelkedése már több szerv együttes összeomlását, károsodását okozhatja. Milyen tényezők okozhatnak hipertermiát kutyáknál? Mely tünetek esetén érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)