A véres vizelet okai és kezelése kutyáknál

Hematuria (vérfestékvizelés) során vér kerül a kutyák vizeletébe. A folyamat hátterében legtöbbször valamilyen súlyos alapbetegség áll.

A hematuria öröklődő formája általában fiatalkorban jelentkezik, míg idősebb állatoknál rendszerint daganatos megbetegedések következményeként alakul ki. A nőstény állatok fogékonyabbak a húgyúti fertőzésekre, amelyek szintén véres vizelet kialakulásához vezetnek.

A hematuria tünetei kutyáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel a kutya bélférgessége? Részletek itt.

A hematuria legszembetűnőbb tünete a véres vizelet, amelyhez társulhat nehezített vizelés is, bár ez utóbbi azonban nem minden esetben jelentkezik. Daganatos betegségek esetén a kialakult szövetszaporulat fizikai vizsgálat során tapintható. A hímeknél a megnövekedett és fájdalmas prosztata a vizsgálattal kimutatható, valamint súlyosabb esetekben a hasi fájdalom is nyilvánvaló. A véralvadási rendellenességben szenvedő állatoknál bőralatti vérzést, így petechiát és ekchimózist diagnosztizálnak, amelyek zúzódásokként jelennek meg. Ezek elszíneződött, kerek, lila, nem kiemelkedő foltok a bőrön.

A véres vizelet okának tisztázásához ultrahangvizsgálatra is szükség lehet
A véres vizelet okának tisztázásához ultrahangvizsgálatra is szükség lehet. Fotó: iStock

A hematuria okai kutyáknál

A szisztémás okok általában véralvadási zavar , koagulopátia következményei. Szintén közrejátszhat a trombociták, azaz a vérlemezkék alacsony száma a vérben - ezt nevezzük trombocitopéniának. Ezeken felül az alábbi tényezők állhatnak a hematuria hátterében.

Felső húgyutak - vesék és húgycső érintettsége:

 • strukturális vagy anatómiai betegségek, például cisztás vesebetegség
 • metabolikus betegségek, mint például a vesekő
 • daganatok
 • fertőző betegségek
 • vesegyulladás
 • sérülések

Alsó húgyúti traktusban:

 • fertőző betegségek
 • gyulladásos betegség a vesében
 • sérülések

Alsó húgyúti traktus - húgyhólyag és húgycső érintettsége:

 • strukturális vagy anatómiai problémák, így például húgyhólyag-rendellenességek
 • metabolikus okok, mint például a húgykövek
 • daganatok

Szintén kiválthatnak hematuriát fertőző betegségek, a nemi szervek kóros működése következtében kialakult anyagcserezavarok, különböző daganatok, gyulladásos betegségek, de jelentkezhet a probléma kemoterápia mellékhatásaként vagy a hőciklus során.

A hematuria diagnózisa kutyáknál

Minden releváns információt meg kell adni a kutya egészségi állapotával kapcsolatban, beleértve a pontos tüneteket és azokat eseményeket, amelyek kiválthatták ezt az állapotot. Mindezek alapján az állatorvos meghatározhatja, hogy mely szervek elváltozásai okoznak másodlagos tüneteket. Ezt követően alapos fizikai vizsgálatot végez a kutyán, teljes vérprofillal, beleértve a kémiai vérprofilt, a teljes vérszámot és a vizeletvizsgálatot. Hímeknél az ejakulációs minta vizsgálata segít a prosztatabetegség felismerésében.

A véres vizelet kialakulása több betegségre is utalhat, ezért differenciáldiagnózist kell felállítani. A vizeletreagenssel elvégzett tesztek a vér vörösvértestjeinek, hemoglobinjának, valamint fehérjék jelenlététét jelzik. Amennyiben az állat speciális táplálást kap, az gyakran módosíthat a vizelet összetételén, ezért minden esetben jelezni kell az orvos felé. Ugyanígy fontos, ha a kutya étrendjét vitaminokkal egészítjük ki, mivel a C-vitamin jelentős mennyisége álnegatív eredményt okozhat.

Az ultrahang, a röntgen és a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat alapvető fontosságú a diagnózis felállításához. Amennyiben kóros szövetszaporulat mutatható ki, biopszia elvégzése is szükséges. A nőstények vaginoszkópiája, illetve a hímek cisztoszkópiája kizárja a daganat jelenlétét és az alsó húgyúti traktusok egyéb elváltozásait.

A hematuria kezelése kutyáknál

A hematuria kezelése az elsődleges vagy a háttérben meghúzódó betegségektől függ. A húgyúti fertőzés kialakulása sokszor egy másik betegséghez kapcsolódik, aminek hatására a húgyúti traktusban is elváltozások (rák vagy a húgyúti kövek) alakulnak ki. A hematuria következtében a mellékvesékben túlzott szteroidtermelés alakulhat ki, valamint cukorbetegség is jelentkezhet. A szervezet egészét érintő, generalizált állapotot kezelni kell, mielőtt a hematuria megszűnik.

Húgyúti kövek, daganatok és a húgyutak traumás sérülése esetén a sebészeti beavatkozást végeznek. A kutya vérátömlesztést kap, amennyiben kórosan alacsony a vörösvértestszáma. A dehidratáció kezelésére folyadékterápiát végeznek, a húgyúti fertőzések kezelésére pedig széles spektrumú antibiotikumot kap a beteg eb. Húgyúti kövesség és súlyos veseelégtelenség esetén módosítani kell a diétán, hogy megakadályozzuk a betegség visszatérését. Amennyiben a kutya véralvadási zavarban szenved, a vér hígítására heparint használnak.

A hematuria utókezelése kutyáknál

Mivel a hematuria súlyos alapbetegség jelenlétére utal, a további kezelések az elsődleges vagy kapcsolódó betegségekhez igazodnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)