Újabb bizonyíték, mennyire csodásak a kutyák

Bár két különböző fajról van szó, ember és kutya között rendkívül szoros kötelék alakulhat ki. Az ebek lojalitása, hűsége legendás, számtalan történet szól arról, hogyan siettek bajba jutott gazdájuk segítségére. Az Arizonai Egyetem kutatói friss vizsgálatukban annak jártak utána, a négylábú kedvencek valóban meg akarják-e menteni a gazdit, és ha igen, miért teszik.

A kutyák génjébe van kódolva a személyiségük Bár mindig akadnak kivételek, általánosságban elmondható, hogy az egyes kutyafajtákhoz bizonyos viselkedésjegyek, temperamentumok társíthatók. Egy amerikai kutatás pedig bebizonyította, hogy mindennek okát a kis kedvencek DNS-ében kell keresni. Részletek itt.

A kísérletek során 60 kutyával és tulajdonosaikkal dolgoztak együtt, egyik eb sem kapott előtte semmilyen speciális mentési oktatást. A gazdikat ellenben megtanították arra, segélykiáltásuk hogyan hasson hitelesnek. A kutatók ezen kívül megkérték őket, ne mondják majd ki a kutyájuk nevét, nehogy a négylábú utasításnak vegye a segélykérést, és amiatt reagáljon - írja a medicalnewstoday.com

Nem elég a motiváció

A tulajdonosok a tesztelés során egy dobozban várakoztak, onnan kiabáltak. A doboznak volt egy ajtaja, ami elég kis súlyú volt ahhoz, hogy a kutya könnyedén félre tudja tolni azt, és kiszabadítsa a bajbajutottat. "Egyharmaduk, tehát 20 eb meg is tette ezt, ami elsőre kevésnek tűnhet, de ha a mélyére nézünk a dolognak, kiderül, hogy remek eredményről van szó" - mondja Joshua Van Bourg, a tanulmány társszerzője, az Arizonai Egyetem pszichológia szakának végzős hallgatója. Két kontrollkísérletet is végeztek ugyanis ezután a szakemberek, amik fontos összefüggésre mutattak rá.

Bár két különböző fajról van szó, ember és kutya között rendkívül szoros kötelék alakulhat ki.
Bár két különböző fajról van szó, ember és kutya között rendkívül szoros kötelék alakulhat ki.

Az első kontrollkísérleten a kutatók a kutyák szeme láttára ételt dobtak egy üres dobozba, és a 60-ból csak 19 eb volt képes arra, hogy kinyissa a dobozt, és megszerezze a finomságot - ez eggyel kevesebb, mint azoknak a kutyáknak a száma, akik az előző bekezdésben leírt teszt során megmentették a gazdájukat. (Érdekes adalék egyébként, hogy az étel megszerzésében sikerrel járó 19 kutyából 16 mentette meg a gazdáját a már említett teszten). "A tény, hogy a kutyák közel kétharmada nem nyitotta ki ételt rejtő dobozt, azt mutatja, hogy a mentőakciónál nem elég a motiváció, a segíteni vágyás, hanem bizonyos képességekre is szükség van" - világított rá a lényegre Van Bourg. Ez arra enged következtetni, hogy a legtöbb kutya ugyan meg akarja menteni a bajba jutott gazdit, de ehhez tudnia kell, hogyan lehet kivitelezni az akciót.

A vágy, hogy a gazdival lehessenek

A második kontrollkísérlet során a tulajdonosok nyugodt állapotban, de jól hallható hangon olvastak a dobozban, és az eredmények szerint 60 kutyából 16 ment be hozzájuk. A motiváció és bizonyos, a mentéshez szükséges képességek megléte mellett tehát az ebek azon vágya is számít, hogy nagyon szeretnének a gazdijukkal lenni. Elképzelhető, hogy sokszor nem azért mentik meg, mert tudják, bajban van, hanem azért, hogy minél hamarabb a közelébe kerülhessenek.

"Ami lenyűgöző ebben a tanulmányban, az az, hogy sikerült bizonyítani, a kutyák valóban törődnek a gazdájukkal. Mindenféle előzetes tréning nélkül is megpróbálkoznak a mentőakcióval, és ha elbuknak, látszik rajtuk, mennyire elkeseredettek. A kontrolltesztekből pedig kiderült, hogy azok az ebek, akiknek nem sikerült a mentés, nem értették, mit kellene tenni, ebből fakadt a kudarc - nem abból, hogy nem érdekelte őket a gazdájuk sorsa" - foglalta össze a tapasztalatokat Clive Wynne, a tanulmány társszerzője.

A kutatók a jövőben további vizsgálódnának a témában, a többi között szeretnék tesztelni, hogyan változik a kutyák mentési hajlandósága, ha az akció után nem lehetnek együtt a gazdival.

A tanulmány a PLOS One tudományos folyóiratban jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció