+13° - +31°
Nincs front
Kis kedvencek

Fontos dolog derült ki a kutyák és a gyerekek kapcsolatáról

A kutyák összehangolják viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel - állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

Jelek, hogy a kutyánk szeret minket - részletek itt.

"A jó hír, hogy tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre" - idézte Monique Udellt, a tanulmány vezető szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. A szakember hozzátette: az állatok reagálnak rájuk és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele, egyben jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének.

A kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre.
A kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre. Fotó: Getty Images

Udell szerint ugyanakkor a kutyák ritkábban hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint felnőttkorú gazdáikkal, ami arra utal, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

30 gyereket és kutyáikat vizsgálták a kutatók

Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel. A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, aminek padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak.


A szakemberek a gyerekek és kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták. Megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag