Van, ahol jutalmazzák a gyaloglást

Új mobilalkalmazást mutatott be a bécsi önkormányzat. Az applikációval ingyenes színházjegyhez vagy múzeumi belépőhöz juthatnak azok, akik az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választják.

A környezettudatos közlekedésre ösztönző applikáció alapja egy olyan követőrendszer, amely felismeri a közlekedési módokat, valamint képes megmutatni, hogy ezáltal mennyi szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg az autózáshoz képest. Minden megtett 20 kilométernyi út szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása után "kulturális zsetont" kapnak a járművét otthon hagyó autósok.

bicikli, kerékpár, környezetvédelem, környezettudatosság, környezetbarát közlekedés, ingyen jegyek, applikáció
bicikli, kerékpár, környezetvédelem, környezettudatosság, környezetbarát közlekedés, ingyen jegyek, applikáció

Ingyen jegyek a környezettudatosságért

Miért jobb biciklizni, mint autózni? Kattintson a válaszért!

A zsetonokat a programhoz csatlakozó négy kulturális intézménybe - egy-egy múzeumba, kiállítóterembe, koncertterembe és színházba - szóló jegyre lehet beváltani. Így ha valaki átlagosan 15 napon keresztül a tömegközlekedést használja a munkába járáshoz, hozzájuthat egy ingyen belépőjegyhez - mondta Christina Hubin programvezető.

"Kulturális élménnyel szeretnénk jutalmazni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését" - emelte ki Peter Hanke, a városi közgyűlés digitális területtel foglalkozó képviselője. A féléves tesztidőszak február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval. Ha eredményesnek bizonyul, ősszel mindenkire kiterjesztik a kezdeményezést.

Az osztrák főváros napi 1 eurós áron biztosít hatékony tömegközlekedést 1,8 millió lakosa számára, amennyiben éves bérletet váltanak. Bécsben már több az éves metró-, busz- és villamosbérlet, mint a bejegyzett gépkocsik száma. A végső cél az, hogy 2040-re - tehát az európai célkitűzés előtt tíz évvel - karbonsemlegessé váljon az ország.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció