Mától kutyáknak is kapható bérlet a tömegközlekedésre

Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új közösségi közlekedési tarifarendszerben. A kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni.

A kutya-országbérlettel annak érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd a kutyákat szállítani. Emellett a kedvezményes országbérlettel rendelkezők minden további költségtérítés nélkül felszállhatnak kutyával a helyközi közösségi közlekedési járművekre – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében Ovádi Péter. az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

„Bízom abban, hogy minél több állattartó fog élni ezzel a lehetőséggel, hiszen embertársaink mellett az állatok szintúgy megérdemlik a biztonságos, kényelmes utazást” – fogalmazott Ovádi. Hozzátette, Magyarországon egyre több az állatbarát munkahely, így a munkavállalók előszeretettel utaznak társállatukkal a munkahelyükre. A kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy az utazási tarifákat érintő újításokból a kutya-országbérlet sem maradt ki.

Nagy változás kezdődött a díjszabásban

Mint az a MÁV csütörtöki közleményében olvasható, március elsejétől teljesen új tarifarendszer lépett érvénybe a közösségi közlekedésben. Minden 14 év alatti gyermek és 65 év feletti felnőtt díjmentesen, illetve minden 14 és 25 év közötti utas félárú jegy igénybevételével utazhat. A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján jogosultak a kedvezményre, azonban kedvezményes bérletet csak magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal lehet használni. Díjmentesen utazhatnak a nagycsaládosok és a tartós betegséggel, fogyatékkal élők is, míg a közalkalmazottak 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe.

Szintén újdonság, hogy az ország- és vármegyebérleteket ezentúl a Budapesti Közlekedési Központ (BBK) járatain is elfogadják, illetve fordítva, Budapest-bérlettel is lehet majd utazni a helyközi járatokon a főváros határain belül. Az új tarifarendszerről további részleteket olvashatsz az ujtarifa.hu oldalon.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra