Újabb melegrekord dőlt meg

Az előzetes adatok alapján vasárnap is megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azt írták, az előző február 2-ai rekord tavalyi volt, akkor Főnyeden 18,1 Celsius-fok volt. Most ennél egy tizedfokkal volt melegebb vasárnap: Drávaszabolcson 18,2 fokig melegedett fel a levegő délutánra. De pénteken, vagyis január utolsó napján is megdőlt a napi melegrekord. Akkor a legmelegebb órában 16,7 Celsius-fokot mértek Drávaszabolcson. A legfrissebb előrejelzések szerint viszont a következő napokban jelentősen lehűl az idő. Többfelé maximum plusz 1 fokig emelkedik csak a hőmérséklet. A hét második felében akár mínusz 8 fok is lehet.

melegrekord, szokatlan meleg, enyhe tél, globális felmelegedés, klímaváltozás
melegrekord, szokatlan meleg, enyhe tél, globális felmelegedés, klímaváltozás

A legforróbb 5 év várhat ránk

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb év volt 2016 után. További részletekért kattintson ide!

A lehűlés ellenére azonban egész évben újabb melegrekordok megdőlésére számíthatunk. Sőt, nemcsak ebben az évben, hanem várhatóan a következő 5 esztendőben végig szokatlanul meleg lesz. Ugyanis - ahogy már korábban is megírtuk - a brit meteorológiai intézet szerint a következő öt év lehet a legmelegebb a Földön. A szakértők szerint a globális átlaghőmérséklet-emelkedés már 2024-ig elérheti a 1,5 Celsius-fokot. Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az eddiginél 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az átlaghőmérséklet, és ebben az időszakban valószínűleg az éves átlaghőmérséklet-rekord is megdől, amely 2016-ban született.

Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban a gázkibocsátás magas szintjével. Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz. Az előrejelzési minták alapján különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz a szokásosnál melegebb.

A tízéves előrejelzés szerint pedig 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az ötéves átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet. 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció