Sok gyümölcsöt elvihet a hirtelen jött lehűlés

Az enyhe február miatt minden gyümölcstermő növény rügyezni kezdett, de a lehűlés veszélyes lehet, különösen a csonthéjasokat fenyegetik a visszatérő hajnali fagyok.

Jelentősen növeli a fagykárok veszélyét, hogy belföldön a sárgabarack mindenütt virágzás előtt áll, a körte és a birs szintén előrébb tart, mint ilyenkor szokott. A korábbi hónapokban nem volt olyan hideg, ami veszélyeztette volna a növénytermesztés eredményeit, emiatt viszont jobban átteleltek a kártevők. Aszály jelenleg nem fenyeget, de a tartós vízborítás károsította a vetéseket, különösen a repcét – olvasható az Agrofórum csütörtöki hírlevelében. Hozzátették, hogy a szántóföldi ültetvényekben terjedő betegségeknek is kedvezhet a hűvös tavasz. A gazdálkodók már megkezdték a rovarölőszeres beavatkozásokat, de valószínűleg további védekezésre lesz szükség a következő hetekben.

virágzó sárgabarackfa Balatonmagyaród közelében március 3-án
Virágzó sárgabarackfa Balatonmagyaród közelében március 3-án. Fotó: MTI/Varga György

Belvíz pusztítja a repcét

Az átlagosnál melegebb időjárásban a vegetáció 3-4 héttel fejlettebb az ilyenkor szokásosnál, de a következő hetekben még számítani lehet fagyokra, amelyek elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Mint írják, az elmúlt héten folytatódott az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás. A napi középhőmérsékletek 8 és 12 Celsius-fok között alakultak, ami 5-6 fokkal melegebb az átlagosnál. A fagyzugokban gyenge fagyok is előfordultak. A talaj felső 5 centiméteres rétegének napi középhőmérséklete 8 és 10 fok között alakult.

Az elmúlt héten csak kevés helyen esett 5 millimétert meghaladó mennyiségű eső, így a legtöbb helyen az elmúlt héten is kevesebb volt a csapadék az ilyenkor szokásosnál. A kilencven napos csapadékösszeg a déli és keleti országrészekben kevesebb a megszokottnál. A talajok mélyebb rétegei még decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, a középső talajréteg nedvességtartalma is megfelelő. A felszínközeli réteg azonban eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben az Alföldön és a Dunántúlon, ezen a mostani eső javíthat.

Az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok, kiterjedésük lassan csökken. A vetések az enyhe télen meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, amely a belvízfoltokban ki is pusztult. Ahol nem volt tartósan belvíz, ott az őszi vetések jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a leginkább csak éjszakánként fagyos idő.

Veszélyben a gyümölcstermés

A gyümölcsfák nedvkeringése megindult, a korai csonthéjasok már virágoznak és megpattant a rügy a körtéken, a birsen, a szilván és a meggyen is. A következő hetekben azonban még számítani lehet fagyokra, amelyek elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik, mivel már olyan fejlődési fázisban – virágzáskor, illetve a terméskezdemény vagy akár a termés fejlődésekor – érik a gyümölcsfákat, amikor sokkal inkább fagyérzékenyek, mint a fejlődés egy korábbi stádiumában.

Az előrejelzés szerint az átmeneti lehűlés után ismét melegszik az idő. Vasárnap egy csapadékzóna éri ez az országot, és összességében 5-15 milliméter közötti csapadék valószínű, ennél többre a nyugati országrészben lehet számítani. Szombaton északkeleten és a fagyzugokban mínusz 2-3 fok is előfordulhat, majd vasárnap már melegedés kezdődik, a jövő hét első napjaiban nagy területen ismét 15 fok fölé melegszik a levegő. A jövő hét első felében éjszakánként sem valószínű fagy, de a hét közepétől ismét lehűlésre lehet számítani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen, néhol erősen felhős idő várható. Záporok, zivatarok szórványosan, főként az ország délkeleti, keleti felén alakulhatnak ki. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között várható, de a felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra