Megszűnhet egy gyakori bolti átverés

Betiltanák az Európai Unióban a zöldre mosás (greenwashing) gyakorlatát. Az Európai Bizottság erről szóló javaslata új jogokat vezetne be a fogyasztók számára annak érdekében, hogy a termékvásárlás során valóban környezetbarát döntéseket hozhassanak.

Miért fontos, hogy háztartásunkat környezetbarátabbá tegyük? Szakértőt kérdeztünk.

Zöldre mosásnak hívjuk az olyan marketing- vagy PR-stratégiát, amellyel egy vállalkozás környezetbarátként, a környezetvédelemért felelősséget vállalóként tünteti fel magát, miközben ez nem mutatkozik meg működésében, vagy a termékére, szolgáltatására vonatkozó ilyesfajta állítások nem igazolhatók. Mint azt megírtuk, a közelmúltban részletes felmérést készített a jelenségről a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Adataik szerint 2019-ról 2020-ra 42 százalékkal nőtt Magyarországon a környezetbarát mosó- és tisztítószerek forgalma, csakhogy "a növekedés mintegy kétharmadát a hiteles ökominősítés nélküli, akár megtévesztő állításokkal ökoként árult termékek tudhatják magukénak."

tisztítószer, vásárlás, bolt
Sok terméket tüntetnek fel környezetbarátként, amelyek valójában nem azok. Fotó: Getty Images

Az Európai Bizottság közlése szerint a javasolt szabályok megerősítenék a fogyasztók védelmét a hiteltelen vagy hamis környezetvédelmi állításokkal szemben. Az EU végrehajtó testülete a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv több módosítását is javasolja. A termékjellemzők listája kibővülne a környezeti vagy társadalmi hatásokkal, valamint a tartóssággal és a javíthatósággal. A tiltott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feketelistája továbbá magába foglalná a termék élettartamát korlátozó tulajdonságok közlésének elmulasztását, valamint a termék környezetbarát voltára vonatkozó általános és félreérthető állításokat.

A bizottság javaslatait az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament megvitatja. Elfogadását és a tagállamok nemzeti jogába átültetését követően a fogyasztók jogsértések esetén jogorvoslatra lesznek jogosultak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: