Még egy dolog, amiért az ember okolható

Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények számát – ezt állapították meg kínai tudósok a Climate and Atmospheric Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók új módszert javasoltak az extrém csapadékváltozások kimutatására, hogy az emberi tevékenységnek a regionális szélsőséges csapadékeseményekre gyakorolt hatását Kínában mind a múlt, mind a jövő szempontjából értékelni tudják.

Megállapításuk szerint 1961 és 2005 között a szélsőséges csapadékesemények időbeli eloszlása Kínában egyenetlenül növekedett, és kimutatható volt az emberi tevékenység jelentős hatása.

emberi tevékenység, esőzés, csapadék
Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények számát. Fotó: Getty Images

Nőhet a heves esőzések kockázata

A kutatáshoz használt szimulációk azt jelezték, hogy az emberi tényezők erősödésével a szélsőséges csapadékesemények időbeli eloszlása az országban egyenetlenebb lesz, és Kína északnyugati részén a jövőben nagyobb lehet a heves esőzések kockázata.

A tanulmány egyébként, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszincsiangi Ökológiai és Földrajzi Intézet kutatócsoportja készített, a csapadékesemények elemzése és a vízkatasztrófák kezelése szempontjából is segítséget nyújthat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)