Ennyi erdő tűnt el az utóbbi öt évben

Lassult a világon az erdők pusztulása az utóbbi öt évben. A folyamat azonban eltérően zajlik a kontinenseken, Afrikában például a népességnövekedés miatt fokozódik az erdőirtás - állapították meg az ENSZ kutatói.

Az elmúlt évtizedben Dél-Amerikában - az erdőirtás egykori gócpontjában - felére csökkent a pusztulás, Európa és Ázsia egyes részein nőtt az erdővel borított felszín az ENSZ világ erdeit felmérő jelentése, a csütörtökön bemutatott Global Forest Resources Assessment 2020 szerint.

Az erdőirtás megdöbbentő következményei - részletek itt.

Afrikában romlik a helyzet

Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente, ami csökkenést jelent az előző fél évtized évi 12 millió hektáros veszteségéhez képest. A felmérés nem tartalmazza Amazónia tavalyi számait, amikor a bozóttüzek kiterjedt erdősávokat pusztítottak el. A kutatók szerint azonban a tendencia valószínűleg az amazóniai erdőpusztulással együtt is pozitív lett volna.

"Csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett terület és több erdőnek lett fenntartható kezelési terve" - mondta el Anssi Pekkarinen, a tanulmány koordinátora, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) vezető erdőgazdálkodási szakembere. A regionális különbségek azonban jelentősek, Afrikában romlik a helyzet, nagyon valószínű, hogy a népességnövekedés miatt.

Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente.
Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente.

A kontinensen a Szaharától délre fekvő térségekben a legnagyobb az erdőveszteség, ahol az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a népesség. Pekkarinen szerint hatékonyabb földművelési módszerekkel több erdőterületet lehetnek megmenteni. "Az embereket kis gazdaságok tartják el, a területen élők nagy tömegének az egyetlen energiaforrása a fa és a faszén. Ezen kell valahogy változtatnunk" - magyarázta.

Ha fogynak az erdők, könnyebben terjednek a kórokozók is

A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása, mivel a fák felveszik a légkörből a szén-dioxidot, az üvegházhatást okozó gázok legfontosabbikát. Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek szerint az erdők gyors fogyatkozása a fertőző betegség kórokozói - köztük az új koronavírus - terjedésének egyik fontos tényezője is.

Újra bajban Brazília

Érdekesség, de míg Dél-Amerikában az elmúlt években összességében javult a helyzet, 2020 első négy hónapjának adatai azt mutatják, hogy Brazíliában újra rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő. A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) szerint a fent említett időintervallumban 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta.

A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. Jair Bolsonaro brazil elnök, aki maga is támogatja az Amazonas gazdasági hasznosítását, csütörtökön engedélyezte, hogy katonákat vessenek be az esőerdők védelmében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső