1976: a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt

A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján. A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik.

A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit: ezek alapján a tavalyi értékek nem maradtak el nagymértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

Zöld számvetés: itt tartunk a fenntarthatóság elérésében.

"Miattunk van"

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései arra jutottak, hogy a tavalyi 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év. A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet. Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője azt mondja, "a hosszú távú trend nagyon, nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését".

A hatodik legmelegebb év volt 2021.
A hatodik legmelegebb év volt 2021. Fotó: Getty Images

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta - ebben egyetért a NASA és a NOAA. Adataik szerint a globális hőmérséklet - tíz év átlagát számítva - 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint 140 éve. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta. A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt - állapította meg a NOAA.

Rekordgyorsan melegszik az Északi-sarkvidék

A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint. Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint. A NASA és a NOAA számításaiból az derült ki, hogy 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) szakértői úgy számoltak, hogy 2021 a világ ötödik legmelegebb éve volt a mérések kezdete óta, a 2021-es nyár pedig - a 2010-est és a 2018-ast megelőzve - a legmelegebb volt Európában. Adataik szerint is 2020 és 2016 volt a két legmelegebb év.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: