Marad a kánikula, kitolták a hőségriasztást

Jövő hétfő éjfélig meghosszabbítja a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb fokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – hívta fel a figyelmet közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet, és a déli órákban semmiképpen se tartózkodjunk a tűző napon. A kánikulában sokan töltik vízparton a hétvégeket. Fontos azonban, hogy felhevült testtel ne ugorjon senki vízbe.

locsolóautó, Győr, hőség, kánikula
Locsolóautó Győr belvárosában. Hétfő éjfélig meghosszabbították a legmagasabb fokú hőségriasztást az országban. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért ebben az időszakban kerüljük a napozást. Aki nem tud árnyékba húzódni, viseljen lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha ugyanis a testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére. Mindenki használjon a bőrtípusának leginkább megfelelő fényvédőt, szemünk védelme érdekében pedig viseljünk UV-szűrős lencsét, napszemüveget.

Az autóval közlekedőktől azt kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Kiemelten fontos továbbá, hogy még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, házi kedvenceket parkoló autóban . Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter. Az NNK és az OKF azt kéri, a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyjuk felügyelet nélkül a lángokat.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését. Csütörtökre a meteorológiai szolgálat is több megyére a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki. Facebook-oldalukon azt írták: péntek este, szombaton hidegfront éri el az országot. A hőmérsékletben ennek némi nyoma inkább csak a Dunántúlon lesz, az ország keleti felén marad a hőség. A front mentén szélerősödésre, növekvő csapadékhajlamra kell készülni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)