Matrica, amely megmentheti kedvenceink életét

Sem gyermeket, sem állatot nem szabadban hőség idején az autóban hagyni – erre hívja fel a figyelmet matricakampányával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság honlapján bárki igényelhet matricákat, amelyek akár életet is menthetnek.

Még csak kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt autóban akár 10 perc alatt életveszélyesen felmelegedjen a hőmérséklet. Ennyi idő alatt 30 fokos melegben is 70 fokra forrósodhat fel az autó belseje. Ilyen körülmények között egy kisgyermek vagy háziállat szervezetét rövid időn belül súlyos egészségkárosodás érheti, és akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség – olvasható a Nébih közleményében.

kutya, autó, hőség, matrica, Nébih
Nyáron percek alatt életveszélyesen felforrósodhat az autók belső légtere. Fotó: Getty Images

A nyár beköszöntével a Nébih – 2017 óta futó szezonális kampánya keretében – ismét megnyitotta matricaigénylő felületét, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú, figyelemfelkeltő üzenet. A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a hatóság idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (például az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a „Ne hagyj az autóban” matricát. Igényléseket a Nébih oldalán található űrlap kitöltésével lehet leadni.

Ha mégis megtörténne a baj, nem árt tisztában lenni a hőguta tüneteivel és a teendőkkel. Kutyáknál az alábbi panaszok jelezhetik a problémát:

 • ijedt és zavart az állat tekintete
 • nyugtalan vagy elfekszik
 • zihál, szaporán lélegzik, fújtat
 • csorog a nyála vagy hány
 • a testhőmérséklete 42 Celsius-fok fölé emelkedik

Elsősegély hőguta esetén

A cél a testhőmérséklet gyors és hatékony csökkentése, amíg kutyánk eljut az állatorvoshoz. Különböző módszereket alkalmazhatunk: nedves textillel (lepedővel, törölközővel) tekerjük be kedvencünk testét vagy fokozatosan csökkenő hőmérsékletű vízzel hűtsük. Ha van kis medencénk, töltsük meg vízzel, és fektessük bele, de jó szolgálatot tehet a benzinkutakon vásárolható, nagy jégkockacsomag is, amelyből tegyünk párat (testmérettől függően) a kutya teste köré.

A legjobb védekezés a megelőzés

 • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
 • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
 • Szívbeteg és idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
 • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
 • Mindig legyen az itatótáljában friss ivóvíz!
 • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű őket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: