Vérerek egyenesen a nyomtatóból

A kutatók már hosszú ideje próbálnak szöveteket és szerveket létrehozni a laboratóriumban. A szövetmérnöki tudomány ma már azt is lehetővé teszi, hogy mesterséges szövetet építsünk fel, bár a nagyobb szervekkel egyelőre nem jártak szerencsével a tudósok.

A Fraunhofer kutatói új technikák és anyagok felhasználásával most olyan mesterséges vérereket fejlesztenek BioRap programjuk keretében, amelyek a mesterséges szöveteket, sőt talán komplex szerveket láthatnak majd el a jövőben. Eredményeiket az október 11-13-án megrendezett Biotechnika Kiállításon mutatják be.

A szövetmérnöki tudomány célja az, hogy szerveket lehessen előállítani a laboratóriumban, ami új távlatokat nyitna meg a területen. A kutatóknak azonban sajnos még nem sikerült megoldaniuk a mesterséges szövetek tápanyagellátását, mivel azok nem rendelkeznek a szükséges érrendszerrel. A Fraunhofer 2009-ben kezdte meg a biokompatibilis mesterséges vérerek fejlesztését. Eleinte lehetetlennek tűnt a hajszálerekhez hasonló bonyolult szerkezetek létrehozása, de a kutatók a gyors prototipizálási eljárás alkalmazásával áthidalták ezt a problémát. A Fraunhofer kutatói most azon dolgoznak, hogy ezt a technikát átvigyék az apró bioanyag struktúrák generálására két különböző módszer, a 3 dimenziós nyomtatási technika és a multifoton polimerizáció ötvözésével.

A 3D-s tintasugaras nyomtató nagyon gyorsan, számos különféle anyagból képes létrehozni 3 dimenziós szilárd anyagokat. A módszer már létrehoz egy mikrostruktúrát, de a 3D-s nyomtatási technika még mindig túl pontatlan a kapilláris erek finom szerkezetének felépítéséhez. A kutatók ezért ötvözik ezt a módszert a kétfotonos polimerizációval.

A 3 dimenziós rugalmas szilárd anyagok létrehozásához megfelelő anyagra van szükség. A kutatók ezért hoztak állították elő a speciális tintákat, mivel maga a nyomtatási technológia is különleges anyagokat igényel. A leendő vérereknek rugalmasnak kell lenniük, és kölcsönhatásban kell állniuk a természetes szövetekkel. A szintetikus csöveket ezért biológiailag működőképessé teszik, hogy a szervezet élő sejtjei összekapcsolódhassanak velük. Módosított biomolekulákat integrálnak a cső falába. Olyan tintákat fejlesztenek ki, amelyek szintetikus polimerek és biomolekulák keverékét tartalmazó hibrid anyagokból állnak. A második lépés a vérerek legbelső falát alkotó endothel sejtek. Az erek bélése a kutatók szerint nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy a vér összetevői ne tapadjanak a falhoz, hanem továbbhaladjanak.

Bár a Fraunhofer kutatói egyelőre a rugalmas, 3 dimenziós bioanyagok tervezésének kezdeti szakaszában járnak, a technológia számos lehetőséget kínál további fejlesztésekre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő