Szerencsétlenséget jelent 13-as kórházi ágy?

HáziPatika

Egy bizarr tanulmány azt vizsgálta, kevesebb beteg maradt-e életben egy kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyán, mint a többi ágyon.

Triszkaidekafóbia - így is nevezik a 13-as számtól való félelmet. Akik meg vannak győződve arról, hogy ez a szám szerencsétlenséget hoz, azok közül sokan nem ülnek repülőre 13-án (péntek 13-án meg aztán végképp nem), aznap inkább beteget jelentenek a munkahelyükön, hogy ne kelljen kimozdulniuk otthonról, és a kórházban is tartanak attól, hogy az adott osztályon a 13-as számú ágyat kapják - biztosak abban, hogy ez a lehető legrosszabbat vetíti előre. Persze, tudjuk, az már önmagában szerencsétlenséget jelent, ha valaki kórházba került, de vajon tényleg valószínűbb-e, hogy a 13-as számú ágyra kerülőknek kisebbek a túlélési esélyeik? 

Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?
Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?

Természetesen ebben a témában is született kutatás, és persze, hogy brit tudósokhoz kötődik. A szakemberek közel két éven át - 2015 januárjától 2017 decemberéig - figyelték meg a bristoli Southmead kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyát. A 48 férőhelyes intenzívre ez idő alatt összesen 1568 beteget hoztak be. A páciensek közül 110-en feküdtek a 13-as számú ágyon. Csak érdekességképp megjegyeznénk, hogy a kutatók szerint ez a betegszám viszonylag alacsony kihasználtságot jelent, de volt olyan ágy az osztályon, amelyen még kevesebben feküdtek a vizsgált időszakban.

Babonák: ezért hiszünk bennük - részletek!

A 13-as ágyon helyet kapott 110 beteg adatait a kutatók összehasonlították a kórteremben lévő többi fekhelyen - 14-től 24-ig - elhelyezett páciensek adataival, és nem találtak jelentős különbséget. A pontosság kedvéért még egy fontos adatot azért megemlítenénk: a 13-as ágyon elhelyezett 110 betegből 22-en hunytak el a kutatás kétéves időtartama alatt, ami a tudósok szerint sem kevés, de azt mondják, az adatok a 14-estől a 24-es ágyig nagyon hasonlóan alakultak.


A tudósok tehát szeretnének mindenkit megnyugtatni: az, ha valaki a 13-as számú kórházi ágyat kapja, önmagában véve még nem rossz ómen, és nem csökkenti a túlélés esélyeit.

Forrás: Daily Mail

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag