Babonák: ezért hiszünk bennük

A sportrajongók kivétel nélkül felveszik kedvenc csapatuk meccse előtt a "szerencsét hozó pólót", még akkor is, ha tudják, hogy egy ruhadarab nem fog javítani egy tucatnyi ember teljesítményén. Sőt, továbbmegyünk: az érzelmileg stabil, képzett és okos emberek életében is vannak olyan babonák, amelyek előtt értetlenül állunk.

A Psychological Review szaklapban a University of Chicago egyik kutatója, Jane Risen professzorhelyettes azt írja: még akkor is, amikor az emberek rájönnek, hogy az, amiben hisznek, nem logikus, nem következetes vagy nem állja meg a helyét, hagyják, hogy az a hit befolyásolja gondolkodásukat, érzéseiket és viselkedésüket is.
Risen úgy véli, hogy a fenti felismerés nem egyetlen kognitív folyamat, ahogy azt a legtöbb, gondolkodásunkkal kapcsolatos modell véli, hanem két különböző: egy dolog rájönni arra, hogy irracionális gondolatok vannak a fejünkben, de egy másik dolog kijavítani a hibát. Ezért is történik az, hogy az emberek képesek ugyan észlelni a babonaszerű irracionális gondolatokat, de úgy döntenek, hogy ezeket nem javítják ki, nem felülírják - ezt hívja a kutató "hallgatólagos beleegyezésnek". Még akkor is, amikor minden körülmény adott ahhoz, hogy észlelhessük a hibát - tehát megvan a képességünk, a motivációnk arra, hogy racionálisak legyünk és a szituáció is felhívja a figyelmünket a hiba meglétére - felülkerekedhet mindezeken az intuíciónk.

A hit befolyásolja gondolkodásunkat, érzéseinket és viselkedésünket

A hit befolyásolja gondolkodásunkat, érzéseinket és viselkedésünket

Míg a kutatás eredetileg a babonával foglalkozott, Risen szerint a konklúziók más területeken is alkalmazhatók. Ha ugyanis megértjük, hogy a "mágikus gondolkodás" és az előbb említett hallgatólagos beleegyezés hogyan működik, jobban megérthetjük, hogy miért viselkednek mások irracionálisan az élet különböző területein.

Az élet gyakran hoz elénk olyan szituációkat, amelyekben az intuíció felülírja a racionális gondolkodást: például ha úgy racionalizáljuk a megérzésünket, hogy azt mondjuk, egy bizonyos helyzet valamilyen szempontból különleges. A hallgatólagos beleegyezés akkor is megtörténhet, ha a könnyebb vagy egyszerűbb figyelmen kívül hagyni a racionalitást, mint az intuíciót. Jó példa erre például a lánclevél: akik ilyet kapnak, tudják, hogy teljességgel bolond dolog azt hinni, hogy balszerencséjük lesz, ha nem továbbítják, mégis továbbküldik.

Miért döntünk nehezen?

Bár vannak akik gyorsan, vannak, akik lassan döntenek, minden ember életében előfordult már olyan helyzet, melyből csak nagyon nehezen szabadult ki. Milyen pszichológiai okok állhatnak a (kisebb vagy nagyobb mértékű) döntésképtelenség mögött?

Risen úgy véli, kutatása rávilágíthat, miért és hogyan hoznak emberek döntéseket otthon, a munkahelyen és a rivaldafényben. Ha pedig döntéshozási szokásainkat akarjuk megváltoztatni, első körben azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy egy dolog észlelni a hibát, de ezzel még semmi nem változik - az már a következő lépcsőfok.

Forrás: www.sciencedaily.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag