Rejtélyes beteg: masszázs után tojásnyi daganat?

Zsibbadó karjára és a vállában lévő duzzanatra panaszkodott egy nő a kórházban. Az orvosok tojásnyi, jóindulatú tumort operáltak ki a 29 éves betegből. A daganatban ráadásul csonttöredékek is voltak. A specialisták minden más lehetőséget kizárva, egy túl erős nyakmasszázsra gyanakodnak a háttérben.

Egy huszonkilenc éves kínai nő tíz napja szenvedett a jobb vállában érzett fájdalmaktól, és a karja is zsibbadt. Már hónapokkal korábban kemény duzzanatot tapintott ki a jobb vállában, de nem tudott rájönni, hogy mi lehet az. Az észak-kínai Sanhszi Orvosi Egyetem tajjüani (Shanxi Medical University, Taiyuan) orthopediai osztályán kezdték ezután vizsgálni a rejtélyes beteget, akiről a német Spiegel Online - különleges eseteket rendszeresen ismertető - sorozatában számolt be.
A vizsgálatok során az orvosok először azt állapították meg, a vállbőr piros és kidudorodik. Érintésre ráadásul még fájt is. A daganat kemény tapintású volt, a felszínen csak kissé volt elmozdítható, "eltolható", és úgy tűnt, mintha valamilyen "szilárd alaphoz rögzült volna". Az orvosok ellenőrizték a nő izomerejét, és észrevették, hogy a jobb karja meggyengült - ahogy erről a Journal of Medical Case Reports című orvosi szakfolyóiratban beszámoltak.

Fáj a nyaka?

Segítünk eldönteni, hogy milyen fájdalommal érdemes orvoshoz fordulnia. Kattintson ide!

A mellkasi röntgenen egyértelműen kivehető volt a jobb kulcscsont fölött egy tumor. A CT- és az MRI egy vállövi izom erős elváltozását is kimutatta. Ez az izom a felső bordáktól a mellen át a hátig fut, és olyan az alakja, mint egy fűrészlapnak. (A musculus serratus anteriorról, azaz az elülső fűrészizomról van szó.) Ez az izom mozgatja a lapockát és segíti a karmozgást is.

Ám az orvosok továbbra sem értették, hogy mi okozta a gyakorlatilag az izomból "kinövő" tumort. Speciális műszerekkel vizsgálták, hogy az izom mely részei nem működnek megfelelően. Az izomhoz kapcsolódó idegek is könnyebben sérültek, ezzel magyarázható a karzsibbadás és a kar erejének a csökkenése.

Mindezek után az orvosok eltávolították a tumort. Ez nem volt messze a mellben lévő trapézizomtól és a lapockaemelő izomtól, illetve a kari idegfonattól, amelyből több fontos, az izomzat mozgását szabályozó ideg fut ki. A sebészek megállapították: a tumor behatolt a fűrészizomba. Különböző idegekkel is összenőtt, amelyek a nyakcsigolya magasságában, a gerincvelőből érkeznek, és átmennek az idegfonaton. Hogy az érzékeny szöveteket meg ne sértsék, a sebészek mikroszkóp alatt dolgoztak. Elválasztották az idegeket és ideghüvelyeket a tumorszövettől, és közben tesztelték, hogy az idegek és az izmok nem sérültek-e meg.

Túl erős masszázs okozott nyakdaganatot?

Túl erős masszázs okozott nyakdaganatot?


A tumor eltávolítása után kiderült, hogy a jóindulatú daganat majdnem akkora volt, mint egy tojás. Első látásra nem tudták megállapítani, hogy miből állt a "duzzanat", amely a patológusok szerint egy jóindulatú daganat, Myositis ossificans volt. Ez a lágyrész-szövetek elcsontosodásával járó jelenség, amely a vázrendszeren (csontvázon) kívül lép fel időnként. Csontok keletkezhetnek ilyenkor izmokban, szalagokban, idegszövetekben(!) és máshol is.

Különböző okokból léphet fel ilyen elváltozás. A progresszív forma öröklődik és nagyon ritka - ezt az esetet a 29 éves kínai nőnél kizárták az orvosok. Más formáknál az idegrendszerben keletkezik csontosodás. Ennek általában agyi trauma lehet az oka, amikor megsérül a gerincvelő vagy egy a központi idegrendszert érintő operáció áll a háttérben. A szóban forgó betegnél azonban a gerincvelő nem volt sérült, és a nő nem esett át hasonló műtéten sem.

A Myositis ossificans harmadik formája más típusú operációk és sérülések nyomán lép fel: csípő- vagy térdízületek implantációja után fordulnak elő hasonló esetek. Ezen elmélet szerint a szövetbe való beavatkozással kisebb csontszövetek letöredeznek, és a szervezet más részeibe jutnak el. Egy másik teória szerint a gyulladáskor jelzőfehérjék szabadulnak fel, és bizonyos őssejteket úgy stimulálnak, hogy azokból csontsejtek alakulnak ki.

Az orvosok az ilyen típusú beavatkozásokról, egyéb sérülésekről is megkérdezték a kínai nőt, de ő váltig tagadta, hogy ilyesmit átélt volna. Ugyanakkor megemlítette, hogy két évvel korábban nagyon fájdalmas nyakmasszázson vett részt - méghozzá rendszeresen.

Az orvosok szerint ez döntő információ: az ismétlődő, erős izommanipuláció - új elméletük szerint - az elülső fűrészizom felső részét sértette meg. Elképzelhető, hogy az izom bevérzett, aztán begyulladt. Ezután pedig letapadás, majd szöveti csontosodás kezdődhetett meg - vélik az orvosok. Az operáció után mindenesetre megszűntek a nő panaszai: nem fájt a válla, nem zsibbadt a karja, és a beavatkozás óta eltelt egy évben tünetmentes volt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag