Három hét alatt gyógyítható lesz a leukémia

Amerikai kutatók olyan "sorozatgyilkos" sejteket fejlesztettek ki, amelyek három hét alatt véget vethetnek a leukémiának.

A betegeket saját sejtjeikkel kezelték, amelyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy megtámadják és elpusztítsák a daganatokat. Carl June, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kezelés olyan erőteljesnek mutatkozott, hogy a tumorok egy hónapon belül, mellékhatások nélkül eltűntek. A kutatók úgy vélik, az áttörés alapot adhat a csontvelőt támadó myeloma és a legagresszívabb bőrrák, a melanóma kezeléséhez.

A kezelési módszert krónikus limfocitás leukémiában szenvedő betegeken tesztelték. A betegséget jelenleg kemoterápiával kontrollálják, de csak csontvelő-átültetéssel gyógyítható, ami a halálozás 20 százalékos kockázatával jár, a sikeraránya pedig csupán 50 százalékos. A különféle ráktípusok T-sejtekkel végzett géntranszfer kezelése az elmúlt huszonöt évben a kutatók Szent Gráljának számított, amelynek kivitelezése a humán kísérletekben rendkívül nehéznek bizonyult.

A Pennsylvaniai Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói a betegek T-sejtjeit egy titkos összetevő, a kiméra antigénreceptor (CAR) bejuttatásával átprogramozták arra, hogy megtámadják a daganatos sejteket. Amikor ez a fehérje van a T-sejtek felszínén, kötődik egy másik proteinhez, a CD19-hez, amely a leukémiás daganatsejtekben található. Ezzel pedig nemcsak a daganatsejtet pusztítja el, hanem hatására a T-sejtek is gyors szaporodásba kezdenek, így ezek is megtámadják a daganatot.

June professzor elmondta, hogy a módosított T-sejtek mindegyike valóságos sorozatgyilkos. Egyenként átlagosan több ezer daganatsejtet pusztítottak el, összesen pedig legalább egy kilogrammnyi daganatot irtottak ki mindegyik betegben. Mindegyik betegben a módosított T-sejtek mennyiségének ezerszeres növekedését tapasztalták, ami példátlan. Egyetlen gyógyszer sem képes erre. A daganat három hét alatt, drámai sebességgel elpusztult.

A Journal of Medicine and Science Translational Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy az eljárás mellékhatásai enyhébbek, mint a kemoterápiáé, mert a CAR kizárólag a daganatsejteket és a B-sejteket támadja, a normál szövetet nem.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció