Fogamzásgátló eszközzel a rák ellen

Olasz kutatók szerint a progeszteront kibocsátó méhen belüli fogamzásgátló (spirál) alkalmas fiatal hölgyek esetében a korai méhűri daganatok kezelésére.

Eddig az ilyen típusú megbetegedések esetén méheltávolítást végeztek, ám az új módszer segítségével a nők termékenyek maradhatnak - derül ki a Annals of Oncology online megjelent aktuális számából. Dr. Jamie Bakkum-Gamez, a Mayo Klinika orvosa szerint "a módszer alkalmas arra, hogy időt nyerhessünk a gyerekszülésre, és csak akkor végezzük el a méheltávolítást, ha a páciens már nem kíván gyermeket vállalni".

A méhnyálkahártya rosszindulatú folyamatai 5 százalékban 40 év alatti hölgyeknél fordulnak elő, akiknek többsége még nem szült gyermeket. A spirált eredetileg fogamzásgátlási céllal fejlesztették ki. A gyakorlatban azonban gyakran javasolják vérzészavarok és endometriózis kezelésére, illetve olyan betegek számára, akik még teherbe kívánnak esni, vagy akiknél a műtét túl nagy kockázatot jelentene.

Daganat esetén a legbiztonságosabb gyógymód a méheltávolítás, ennek ellenére az orvosok évek óta alkalmaznak hormongyógyszereket olyanoknál, akiknél a betegséget korai stádiumban diagnosztizálják, fiatalok, és még szeretnének gyermeket. A hormonkezelés lassítja a beteg szövetek növekedését, de komoly mellékhatásaival - hányinger, hányás, bőrelváltozások, fejfájás, vérzészavarok - is számolni kell.

Az új módszer elméleti előnye az, hogy nagyobb gyógyszeradagokat juttathatunk a méh üregébe jelentős, az egész szervezetet érintő mellékhatások nélkül. A vizsgálatba 20 olasz nőt vontak be, akiknél 1996 januárja és 2009 júniusa között úgynevezett atípusos endometriális hiperpláziát (AEH) diagnosztizáltak. Ebből az elváltozásból gyakran alakul ki rákos megbetegedés. 14 olyan nő is részt vett a tanulmányban, akiknél korai stádiumú, a méhnyálkahártya felső rétegét érintő rákos elváltozást diagnosztizáltak. Valamennyien 20 és 40 év közöttiek voltak.

A vizsgálat során egy-egy évre felhelyeztek egy Mirena nevű spirált, mely levonorgestrelt bocsát ki. Emellett hat hónapon át havonta GnRH hormoninjekciót is kaptak. Gyógyulás esetén év végén eltávolították a spirált. Az AEH 95 százalékban, míg a korai rákos elváltozásoknál 57,1 százalékban tapasztaltak gyógyulást. A betegség súlyosbodását 1 AEH és 4 korai rákos esetnél tapasztalták. A gyógyult esetek közül 4 illetve 2 beteg volt az, akik átmenetileg gyógyultak, ám később újra kialakult náluk a betegség. Valamennyi beteg tumormentes volt a vizsgálatok befejezésekor.

Sajnos a konzervatív kezelés nem elégséges a megbetegedés későbbi stádiumaiban. A vizsgáltatok azonban a spirál hatékonyságát igazolták abban az esetben, ha a betegeket megfelelő módon, rendszeresen ellenőrizték.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció