Az izzadásról

Kiss Verus

Az izzadás normális jelenség, olykor azonban súlyos betegségeket jelezhet. Igyekszünk elnyomni, tudomást sem venni róla, pedig szervezetünk hasznos funkciójáról van szó.

Az emberi test saját klímája

A szervezet túlmelegedésétől igyekszik megóvni bennünket az a jól szabályozott rendszer, melynek fontos részét képezi a verejtékezés, és az azért felelős verejtékmirigyek. Ez utóbbiakból 2-4 millió darab gondoskodik arról, hogy ne tudjunk túlhevülni, hogy belső hőmérsékletünk ne emelkedhessen 37°C fölé. S ha már a klímás hasonlatnál maradunk: a rendszer termosztátja egyébként az agy hipothalamuszában található, ami a bőrben lévő idegsejtekkel áll közvetlen kapcsolatban. Az izzadság azonban nemcsak a hőmérsékleti viszonyok helyén kezelésében óriási segítség: véd a baktériumok és gombák ellen is. A verejtékmirigyek a bőr irharétegében helyezkednek el, belőlük kétféle ismert; az apokrin (például a hónaljban, tejszerű váladékkal) és ekkrin mirigyek (a teljes testfelületen, külső hallójárat kivételével - híg, szagtalan folyadékot, sóoldatot állítanak elő, de erős, aromás ételek fogyasztásával, illetve néhány gyógyszertől változhat a szaga).

Az izzadságról is elmondható néhány általános adat: 99,7 százalékban víz, a maradék 0,3 százalék pedig konyhasó (NaCl), kálium-klorid, karbamid, tejsav, immunglobulin, fehérje, méreganyag és nehézfém (például kadmium, nikkel, ólom).

Az izzadás normális jelenség, olykor azonban súlyos betegségeket jelezhet

Az izzadás normális jelenség, olykor azonban súlyos betegségeket jelezhet

Mitől izzadunk?

A legismertebb okok a nagy meleg, a nehéz fizikai munka, bizonyos gyógyszerek (lázcsillapító, hányás elleni szerek, inzulin), a lázzal járó betegségek és némelyfertőzés(tébécé, malária, brucellózis stb.), a cukorbetegség (diabétesz), a pajzsmirigytúltengés, a terhesség, az elhízás, a köszvény, a sokkos állapot, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, az angina, a reumás ízületi gyulladás, a Parkinson-kór, a gerincvelő sérülése, a változás kora (menopauza, klimax), az alkoholizmus, és a különféle heves érzelmi hatások (izgalom, félelem, vizsgadrukk, düh stb.).

Amit az izzadás és a szagok ellen tehetünk

A dezodorok leginkább tüneti kezelésre, a szaganyag megkötésére, illetőleg az orrfacsaró szagot létrehozó baktériumok visszaszorítására alkalmasak, az izzadás meggátlására többnyire nem. Az izzadásgátló dezodorok antibiotikumot és baktériumölő cinksókat tartalmaznak, másrészt alumínium-hidroxi-kloridokat, melyek pórusösszehúzó hatásukkal csökkentik az izzadást, úgy hatnak, mint a vérzéscsillapító timsó. Más hatóanyagok az "illatozó" savakat alakítják szagtalan sókká. Ha tehetjük, válasszunk olyan bőrbarát, illatanyag- és alkoholmentes termékeket, melyek a bőr pH-ját is csökkentik, így a bakteriális aktivitás (ami a kellemetlen szagokért felelős) is mérsékelhető!

Általánosságban még mindig a legfőbb szabály a rendszeres tisztálkodás, és enyhíthet jócskán a szagképződési folyamatokon a természetes alapanyagú (len, pamut, selyem) ruhanemű is. Érdemes a nehéz, fűszeres ételeket kerülni, hiszen az aromás táplálék is érződhet az izzadságunkon.

Minden ötvenedik ember olyan mutáns génvariánst hordoz, amelynek köszönhetően nincs testszaguk. Érdekes összefüggés, hogy a szárazabb állagú fülzsírt termelőknek nagyobb az esélyük e szerencsés elváltozásra. Erről szóló cikkünket itt olvashatja!


Ha úgy véljük, az átlagosnál sokkal erőteljesebben verejtékezünk, mindenképpen bízzuk az orvosra annak felderítését, hogy mi áll a jelenség mögött, s hogy miképp kell azt, illetve a hátterében meghúzódó bajt kezelni. A kísérletezés helyett jó, ha tudatosítjuk, hogy az alapbetegség gyógyítása nélkül legfeljebb részleges és mulandó eredményre számíthatunk. Elkeseredésre sincs ok, mert számos gyógyszer alkalmas az izzadás megszüntetésére vagy csökkentésére, de csaknem valamennyinek nemkívánatos mellékhatása is van. Emellett már léteznek olyan kozmetikai beavatkozások is, melyek közvetlenül hatnak az izzadságmirigyeinkre, és ezek már itthon is elérhetők.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Harmincöt éves kor fölött érdemes különös gondot fordítani a nyak könnyen kiszáradó és ráncosodó bőrére. Növényi olajos, mézes borogatással feltartóztathatja a korai ráncosodást.