Akupunktúra és cigaretta - Wenderstől Kusturicáig

Hatszáz reklámfilmet vetítettek a Reklámzabálók Éjszakáján. Ha valaki a hangzavar közepette képes volt egyáltalán odafigyelni, láthatott jó alkotásokat - de nem itthonról.
Kedvenc reklámfilmem a Central Beheer biztosítótársaságé volt: Kínában az európai turista autentikus akupunktúrakezelést kap. Amikor már testének teljes felületét tű borítja, a szomszéd helyiségből füst kezd szivárogni az ajtórésen át. A kínai kinyitja az ajtót és kétségbeesik: már lángol az egész lakás. Menekülőre fogja, kimászik az ablakpárkányra, ugrik. Turistánk a testéből kiálló tűkkel nagy nehezen az ablakhoz botorkál, ahol megpillantja, hogy a tűzoltók mentőponyvával várják a menekülő emeleti lakókat.
De amíg a filmek vetítéséig jutottunk, azt is hihettük volna, hogy itt a miniszterelnök, amikor a reklámzabálók hetedik alkalommal megrendezett éjszakáján a Kongresszusi Központba lépve a folyosóról folyamatos sípszó és kerepelés hallatszott. De nem: a kereplőt és a sípot (úgy is, mint kötelező tetszésnyilvánító kellékeket) a folyamatos sípolástól kivörösödött fejű hoszteszek osztogatták a bejáratnál.
- Szegény szomszédaik. Amikor hajnal ötkor, totálisan beállva, síppal a szájukban hazaérnek - így próbált poénkodni a közönséggel az est házigazdája, Hajós András, de jó ideig nem tudta elmondani a megnyitóbeszédet - hát persze, hogy a zajtól.
A nézők átlagéletkora húsz év körül volt, ezért a műsorvezető folyamatosan fegyelmezési problémákkal küszködött, eközben a mennyezetről több száz lufi hullott a közönségre, így a tinédzserek újabb örömforrásra leltek: lufikat pukkasztgattak.
Ha valaki az idegesítő hangzavar ellenére képes volt koncentrálni, jól válogatott, kreatív reklámfilmeket láthatott. Az első reklámblokkot ekképpen konferálta be Hajós: - És akkor lássuk, hogy csinálják ezt a nagyok, a külföldiek.
És teljesen igaza volt - a világ száz országából érkező filmek valóban jók, sokkal jobbak, mint a nálunk készültek, mintha a Kárpát-medence egyedi klímája okozná, hogy idehaza nem készülnek igazán bevállalós, különleges képi és hangvilággal bíró reklámok.
Éjfélkor aztán megtartották a Pengezabálók díjátadását: az internetes szavazatok alapján több kategóriában nyújtották át a közönség díjait, s a végeredmény igazolta a honi minőséget: a televíziós szpotok közül annyira vérszegény volt a kínálat, hogy az OTP azon imázskampánya nyert, amelyről sokaknak a Sony Bravia ismert filmje jutott eszébe. Nem véletlenül. (A Sony kampányában San Francisco utcáin színes gömbök hömpölyögnek, az OTP filmjében pedig mindenütt színes lufik szállnak.) De hát a többi sem nyerhetett, hiszen olyanok voltak még versenyben, mint például a CIB Bank "állatorvosos" sorozata.
Üdítő kivétel volt a Laboratory Ideas ügynökség rádióreklámja, Badárral és Szőkével , amely szintén díjazott volt, remélhetőleg az egész magyar reklámszakma (és a megrendelők!) okulására: kicsivel több bátorság, és egy szerethető, sikeres kampány születik.
Jean Marie Boursicot (a Reklámzabálók Éjszakája Turné francia alapítója) jó munkát végzett, a 600 külföldi film - köztük a tavalyi Clio Awards nyertesei - remek volt. Mind közül kiemelendők a stílusparódiával készült Parisienne-reklámok. Ezek Wenders, Kusturica, Lynch, Tornatore és Polanski stílusában készültek, és cigarettát reklámoztak.
Jövőre Boursicot szeretne egy 10-15 filmből álló magyar körképet mutatni a világ többi reklámzabálójának, úgyhogy hajrá, bevállalós ügynökségek, bátor megrendelők! Mert hála a Reklámzabálók Éjszakája miszsziójának: a magyar közönség is egyre tudatosabb reklámfogyasztó, felismeri, mi a jó, és a nem jót nem fogja bekajálni.
És ez nem a reklám helye.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag