Mit várnak a nők a fogamzásgátlóktól?

Kiss Éva

Elsősorban nyilván azt, hogy megakadályozzák a nem tervezett terhességet - válaszolnánk. Ám ez nem ilyen egyszerű: az életkor és az élethelyzet nagyban befolyásolja, kinek, mikor, mire van szüksége.

Szex és Európa

Nemrégiben egy nagyszabású kutatás igyekezett választ találni arra a kérdésre, hogy az európai nőknek milyen a szexuális viselkedése, aktivitása, milyen módszerrel kerülik el a nem kívánt terhességet, és mennyiben segítik az életüket a modern fogamzásgátló eljárások. Dr. David Cibula kérdéssorát tizennégy országban, közel tizenkétezer, fogamzóképes korban lévő, vagyis 15-49 év közötti nőnek tették fel személyes megkeresés és internetes interjú formájában. A felmérés a vártnál több érdekességre derített fényt.

Az olasz nők aktívabbak?

A szexuális aktivitásról sok tévhit kering, bizonyos országokbeli nőket és férfiakat legendák öveznek. Nos, a kutatás - amelynek során megpróbálták az egyes korosztályokhoz tartozókat arányos számban megszólaltatni - azt az eredményt hozta, hogy a legnagyobb szexuális aktivitást az olasz nők mutatják, őket követik kis különbséggel a csehek és az oroszok. E három ország megkérdezett asszonyainak többsége ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hetente többször is, de egyszer mindenképpen van szexuális együttléte. Úgy tűnik, a németek, valamint a balti és a skandináv országokbeli nők hűvösebbek, hiszen náluk jóval kisebb volt az aránya a heti többszörös gyakoriságnak, és sokkal többen mondták azt, hogy csak havonta egyszer vagy még ritkábban, alkalmilag van szexuális kapcsolatuk.

Szex, de kivel?

A szexuális viselkedés természetesen nagyban függ az illető élethelyzetétől. A megkérdezett európai nők több mint felének van állandó partnere, házasságban vagy élettársi kapcsolatban él. Ehhez jön még az a 21 százalék, aki tartós kapcsolatnak minősíti ugyan a párjával való viszonyát, de nem életvitelszerűen élnek együtt közös háztartásban. Hasonló, 22 százalékos arányban vallották magukat szinglinek, egyedülállónak, öt százaléknyi pedig nem tudott, vagy nem akart a kérdésre válaszolni. Nyilván ez az arány befolyásolja a fogamzásgátlási szokásokat is, hiszen más igényeket támaszt a különböző módszerek iránt az, akinek folyamatosan kell a biztonságáról gondoskodni, mint az, akinek csak alkalmilag van fogamzásgátlóra szüksége.

Legnépszerűbb a tabletta

Európa-szerte a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer a fogamzásgátló tabletta - derült ki a felmérésből. A 15-49 éves korosztályban minden harmadik nő ezt használja, jócskán megelőzve például az óvszerhasználók arányát, amely 28 százalékot tesz ki. Nemcsak ezt használják, hanem ezt is ismerik a legtöbben: a nők 94 százaléka tisztában van használatának előnyeivel és hátrányaival. Az óvszert közel ennyien ismerik, és 84 százalék úgy nyilatkozott, hogy a megszakított közösülés módszeréről is tud. A tudás azonban ez utóbbi esetben nem jelent feltétlenül elfogadást is, hiszen a tényleges használók aránya másként alakul: alig több, mint egyharmaduk próbálkozott megszakított közösüléssel védekezni a nem kívánt terhesség ellen. (A szakemberek szerint ez jól is van így, hiszen az összes módszer közül ez nyújtja a legkevesebb biztonságot.

Először is felkészülten?

A megkérdezettek bevallása szerint a nők legnagyobb része 17 éves korában veszíti el a szüzességét - ebben a különböző nemzetiségű nők között nincs igazán nagy különbség. Nagyon tanulságos viszont az, hogy kétharmaduk már az első alkalommal valamilyen módon védekezett a párjával együtt a nem kívánt terhesség ellen. A legtöbben ekkor még a gumióvszerben keresték a biztonságot (43 százalék), de egyharmaduknál már úgy került sor az első szexuális együttlétre, hogy a nő már szedte a tablettás fogamzásgátlót. Igaz, viszonylag kevesen (20 százaléknyian) voltak, akik a módszert jó előre az orvosukkal beszélték meg, a többiek leginkább édesanyjuk, barátnőjük tanácsaira hagyatkoztak.

Miért döntött a tabletta mellett?

Kíváncsiak voltak a kutatók arra is, miért éppen a hormonális tablettákat választják a legtöbben fogamzásgátló módszerül. A megbízhatóság az első számú kulcsszó, majd rögtön utána a kényelem, a praktikum következik. Sokan állítják, hogy a tabletta pozitív hatással van fizikai közérzetükre: rendezi menstruációs ciklusukat azzal, hogy csökkenti a vérzés időtartamát és mennyiségét, pontosabbá, kiszámíthatóvá teszi a ciklust, megszünteti, legalábbis jelentősen csökkenti a menzesz előtti napok (PMS) kellemetlenségeit, és a klimax előtt állók hőhullámait is. Még érdekesebb, hogy a válaszolók nagy része (79 százalék!) úgy tapasztalja, hogy a tablettaszedés lelkileg is igen jó hatással van rájuk: nagyobb aktivitást mutatnak és vidámabban, nyugodtabban, felszabadultabban élik meg a szexuális együttléteiket a hormonális fogamzásgátló védelmében. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy a tablettával védekező nők általában ambiciózusabbak, magabiztosabbak, függetlenebbek, sikeresebbek és aktívabbak korosztályuk többi tagjainál - legalábbis ilyennek érzik magukat...

Ők úgy érzik, hogy az általa nyújtott biztonságnak, a kényelemnek köszönhetően még a libidójukra is pozitív hatással van a tabletta. Mindenesetre a tablettaszedők körében a felmérés szerint valóban magasabb a nemi aktus gyakorisága: 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is sor kerül rá, 17 százalék legalább hetente, 15 százalékuk pedig havonta többször él szexuális életet a párjával. Életszerűnek tűnik ez az eredmény, hiszen nyilván a tartós párkapcsolatban élők nagyobb arányban választják ezt a folyamatos biztonságot nyújtó megoldást, és a felszabadult örömérzést csak növelheti, ha nem kell görcsösen félniük a nem jókor érkező gyermekáldástól.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag