Szűrések hónapról hónapra

Tekintsük át, hogy ha még idén nem voltunk szűrésen, milyen vizsgálatokra érdemes ellátogatnunk!

Május: melanoma-szűrés (évente)

Még a nyaralás előtt menjünk el bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkóp segítségével feltérképezi testünk összes anyajegyét. Legjobb, ha felvételt is készít a „gyanús” területekről, így figyelemmel kísérhető minden elváltozás. Ne feledjük, nem csak a nagy, sötét vagy kidomborodó anyajegyek lehetnek veszélyesek!

Június: vér- és vizeletvizsgálat (évente)

Ha ebben az évben még nem estünk át egy vérvételen, irány a labor! Érdemes vérképet csináltatni, megnézni a máj- és a vesefunkcióról, illetve a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeket, kiértékelni a vizeletmintát. Ha nem kapunk rögtön időpontot, addig is ellenőriztessük egy közeli patikában a koleszterin- és a vércukorszintünket.

Július: rizikófelmérés, EKG, vérnyomásmérés (évente)

A szabadságot arra is használjuk ki, hogy egy életmód-tanácsadó orvossal átbeszéljük, milyen betegségek fordultak elő a családban, milyen panaszaink vannak, és milyen gyógyszereket szedünk. Méressük meg a vérnyomásunkat és csináltassunk EKG-t akkor is, ha nincs komoly panaszunk. Ha a kellemeset akarjuk összekötni a hasznossal, eleve olyan szállodát válasszunk, ahol végeznek ilyen szűréseket.

Augusztus: tüdőszűrés (40 éves korig kétévente, majd évente) + vastagbélrákszűrés (50 éves kortól)

Soha ne hanyagoljuk el a behívót a tüdőszűrésre! A vastagbél és a széklet vizsgálata szintén segíthet megelőzni a daganatos elváltozásokat. Különösen akkor fontos, ha előfordult már a családban ilyen betegség.

Szeptember: fogászat (félévente)

Nem éri meg időt spórolni a fogászati szűrés elbliccelésével! Ha ugyanis félévente lát minket az orvos, biztosan nyakon csípi a szuvasodást , így elkerülhető egy komolyabb beavatkozás. Szükség esetén fogkő-eltávolítást is javasolhat.

Október: a látás hava - látásvizsgálat (háromhavonta vagy évente)

A kontaktlencse-viselők nem kerülhetik el háromhavonta a kontrollt, de akkor is érdemes évente elmenni vizsgálatra, ha úgy érezzünk, nincs gond a látásunkkal. Minél hamarabb fény derül a romlásra, annál könnyebb szinten tartani az állapotot.

November: nyakiverőér-ultrahang/ arteriográfia (kockázat esetén kb. háromévente)

45 év felett azoknak ajánlott, akiknek a családjában előfordult stroke , szív- és érrendszeri betegség, magas a vérnyomásuk, koleszterinproblémáik vannak, akik cukorbetegek, erős dohányosok vagy túlsúlyosak.

Csontsűrűségmérés (45-50 éves kor felett 1-3 évente)

Gyors és fájdalommentes, kényelmes vizsgálat, mely értékes információt ad a csontok állapotáról.

December: mammográfia (kétévente)+ nőgyógyászati rákszűrés (évente)

Még nem késő, hogy idén is sor kerüljön a méhnyakrákszűrésre, illetve a hüvelyi ultrahangra! Az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi ugyan a mellek állapotát, de kétévente ne hagyjuk ki a mammográfiát sem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)