Humánmeteo: fájdalmas lesz a hét (2020.03.30.)

Kedden frontmentes időszak veszi kezdetét, ám a kemény éjszakai fagyok nem kedveznek az ízületi panaszokkal élőknek.

Kedden és még jó pár napig nem érkezik majd időjárási front fölénk. Ám a hétfőn áthaladó front mögött észak felől hideg légtömegek áramlanak térségünk fölé, ennek hatására a hőmérséklet értékei jóval az évszakos átlag alatt alakulnak - olvasható a Meteo Klinika jelentésében. Keddre virradó éjszaka erősen lehűl a levegő, a minimum-hőmérséklet értékei az ország nagy részén -1, -6 fok között alakulnak, de a derült és szélvédett völgyekben -8, -10 fok sem kizárt!

A markáns lehűlés következtében a hidegfrontot jellemző panaszok erősödnek fel, többünknél jelentkezhetnek görcsös panaszok és kopásos eredetű ízületi bántalmak. Amennyiben sajgó ízületekkel ébredünk, kezdjük a napot egy átmozgató tornával, de ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük meg végtagjainkat. Abban az esetben, ha a tünetek napközben sem múlnak el, alkalmazzunk meleg borogatást és kíméljük fájó ízületeinket.

Az erőteljes lehűlés miatt fokozódnak az ízületi panaszok. Fotó: Getty Images
Az erőteljes lehűlés miatt fokozódnak az ízületi panaszok. Fotó: Getty Images

Napközben mérsékelt melegedés várható, a délutáni csúcsértékek jellemzően 10 fok alatt maradnak. Ez a melegedés még nem lesz markáns, de a fokozottan érzékenyek körében enyhébb vérnyomásproblémák már ezen a napon is felléphetnek. Az északi, északkeleti irányú szél helyenként megerősödik, a szélre szenzitívek fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. Ezek enyhítése érdekében fogyasszunk több folyadékot, testtömegtől és fizikai állapottól függően 1,5-2 liter víz javasolt.

A ciprus-és tiszafafélék légköri pollenkoncentrációja közepes, helyenként magas. Az erre allergiások tünetei felerősödhetnek, a panaszok mérséklése érdekében ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását. A légszennyezettség a Tiszántúlon magas, egyes városokban veszélyes a levegő minősége. Végezetül az autóba ülőknek fontos információ, hogy a közlekedés során a hózáporok és az erős oldalszél fokozzák a balesetveszélyt. A hózáporok hatására csúszóssá válhat az útburkolat, az erős oldalszél ront a gépjármű menetstabilitásán. Vezessünk hát fokozott figyelemmel és legyünk körültekintőek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: