Humánmeteo: lestrapál a pénteki meleg

Pénteken is frontmentes marad az idő, nyárias nap előtt állunk. A nagyon erős UV-sugárzás miatt ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrvédelemre, és a migrén is okozhat kellemetlen perceket.

Pénteken nem érvényesül fronthatás, de a nyárias melegben a melegfrontot jellemző tünetek továbbra is előfordulhatnak az érzékenyebbeknél, sőt, a több napja tartó terhelés miatt kissé fokozódhatnak is. A hőmérséklet egyes helyeken ismét eléri a 30 fokot, a talajközeli légrétegek mellett a magasban is erőteljes melegedés zajlik. A melegfrontszerű légköri helyzetben jelentkező tünetekről a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Nagyon meleg lesz pénteken. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images
Nagyon meleg lesz pénteken. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Aluszékonyság és fejfájás

Amennyiben mi is érzékenyek vagyunk a melegre, a melegedésre vagy a melegfrontra, úgy észrevehetjük, hogy tompábbak, aluszékonyabbak lehetünk a megszokottnál, illetve tartósabban is tapasztalhatunk fejfájást, migrént. Erősödhetnek a gyulladásos tünetek, és romolhat a reumatikus ízületi bántalmakkal élők állapota is. A keringési rendszert érintő panaszok a legmelegebb, déli órákban lehetnek a legintenzívebbek.

Ugyan változó lesz a felhőzet, de a napos időszakokban a déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk. Emiatt 11 és 15 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak! A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 50-es faktorszámú naptejet használjunk. Fejünket óvjuk szalmakalappal vagy más fejfedővel, és viseljünk bevizsgált, UV-szűrős napszemüveget is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)