Humánmeteo: hidegfront miatt hasogathat a fejünk

Szombaton hidegfronti hatás érvényesül, megterhelő lesz az élettani helyzet. Csökken a hő- és komfortérzet, és sokaknál jelentkezhetnek egyéb panaszok is.

Szombaton egy hidegfront fejti ki hatását, az arra érzékenyek panaszai egész nap erősek lehetnek. Felhős, sok helyen csapadékos időre számíthatunk, ráadásul ismét erős lesz a szél. Nem lesz kellemes tehát az időjárás, a panaszok most is megszaporodhatnak. A fronthoz köthető negatív hatásokról és a megoldásokról a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

fejfájás, stressz, fiatal nő, játszótér, nyár
Szombaton a hidegfronti hatás és a szél sokaknál kellemetlen fejfájást okozhat. Fotó: Getty Images

Emellett a meteogyógyászok arra hívják fel a figyelmet, hogy országszerte felléphet fejfájás, illetve a görcsös panaszok is felerősödhetnek. Az arra érzékenyek körében vérnyomás-ingadozás is ronthatja a közérzetet. Tartósabb tünetekkel főként a szélre érzékenyek, illetve a déli országrészben élők szembesülhetnek. Ebben az esetben éjszakai alvásproblémákkal is küzdhetünk. Éppen ezért törekedjünk lefekvés előtt nyugodt körülményeket teremteni a hálószobában, és ne terheljük meg a gyomrunkat már késő este.

A felhős, időnként csapadékos idő miatt a szabadban erősen romlik a hőérzet, a mért értékeknél akár 5-8 fokkal is hidegebbnek érezhetjük a levegő hőmérsékletét. Napközben is elkél tehát a kabát, illetve a szélálló öltözet. A változékony idő pozitív hatása, hogy kitisztul a levegő, és ez a pollenekre, is igaz. Allergiásként nem kell a panaszok erősödésére számítanunk, sőt, átmenetileg jelentősen mérséklődhet a pollenterhelés.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)