Humánmeteo: görcsök rontják el a vasárnapot

Vasárnap nem lesz front, és a szombati napon többfelé tapasztalt trópusi idő is megszűnik. A felfrissülés a legtöbbünk szervezete számára kedvező lesz, a szél azonban okozhat tüneteket.

Vasárnap sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék kialakulása nem valószínű. A szél azonban eleinte még sokfelé élénk, illetve erős lesz, és hűvösebb levegő áramlik térségünkbe. A fülledtség csökkenése sokaknak jót tesz, de egyesek még érezni fogják a szombati frontátvonulás utóhatását. A front mögötti időben fellépő tünetekről és az ehhez kapcsolható megoldásokról a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Sokaknak felüdülés lesz a vasárnapi idő

Vasárnap jelentősen csökkennek a fülledt időre érzékenyek panaszai: az érintettek végre nyugodtabban aludhatnak. Mérséklődnek a szívbetegek és az idősek napok óta fennálló kellemetlen tünetei is. A légkörben zajló változások hatására azonban még ezen a napon is felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők panaszai – erre különösen a reggeli órákban lehet számítani.

Izom- és hasi görcsök gyötörhetik vasárnap az érzékenyebbeket. Fotó: Getty Images
Izom- és hasi görcsök gyötörhetik vasárnap az érzékenyebbeket. Fotó: Getty Images

Az érzékenyek továbbra is szenvednek

A fokozottan érzékenyeknél ezen a napon is jelentkezhetnek izom- és hasi görcsök. Főleg a reggeli és a délutáni órákban erősödhetnek fel az ilyen jellegű fájdalmak. Fejfájást leginkább az erős szél válthat ki. A megerősödő légmozgás hatására kissé nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek is lehetünk a megszokottnál.

A kinti programok során nem kell csapadéktól tartani, emellett a péntekihez és a szombatihoz képest frissebb, de kora nyárias hőmérsékletekre számíthatunk. A szabadtéri tevékenységeknek kedveznek a feltételek, érdemes kihasználni a jó időt. Arra viszont készüljünk fel, hogy a szél miatt ingadozó hőérzetet tapasztalunk majd.

A napos tájakon a déli órákban igen erős lesz az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem. 40-50-es faktorszámú naptej használata javasolt, a gyerekeknél pedig gyakran ismételjük meg a krémezést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)