Humánmeteo: görcsök közt telhet a szerda

Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfrontjellegű hatás érvényesül. Sokaknál jelentkezhet görcsös fejfájás, a frissebb időben ugyanakkor mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés.

Szerdán az előző napon érkezett hidegfront hatására már nem lesz akkora kánikula – főleg északnyugaton mérséklődik a nagy meleg –, kicsit fellélegezhetünk. A többórás napsütést néhol erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja meg, elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Kellemetlen tüneteink azonban így is lehetnek. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőterhelés megszűnik, de a front mögött sem lesz panaszmentes az élettani helyzet.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy gyakran fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából! (x)

Jó és rossz oldala is van a felfrissülésnek

Az érzékenyeknél hidegfrontjellegű tünetek, izom- és hasi görcsök, fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Sokfelé élénk, erős lesz a szél, ennek hatására pedig tovább fokozódik a görcsös eredetű fejfájás is. Türelmetlenné, ingerlékenyebbé válhatunk, a gyerekek nehezen kezelhetőbbek, engedetlenek lehetnek.

A felfrissülés jótékony hatásai közé tartozik ugyanakkor, hogy mérséklődnek az alvászavarok. Reggelente tanácsos jól átszellőztetni a lakást, lehűteni a belső tereket, ezzel is felkészülhetünk a forróbb napokra.

humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás
Sokaknál hidegfrontjellegű tünetek, például görcsös fejfájás jelentkezhet szerdán. Fotó: Getty Images

Az UV-sugárzás nagyon erős lehet

A napos időszakokban a déli órákban nagyon erős UV-sugárzás érheti bőrünket, így elengedhetetlen a megfelelő védekezés. Legalább 30-as, az érzékenyebb bőrűek 40-es faktorszámú fényvédőket alkalmazzanak, a vízpartokon pedig még ennél is erősebb bőrvédelemre van szükség a vízfelület által visszavert többletsugárzás miatt.

A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is erősebb tüneteket okozhat. A levegőminőség sokat javul a szélnek és a hőség mérséklődésének köszönhetően.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)