Nekem szól! Egészségértés Díj 2016

Az egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat és mennyire tudjuk hasznosítani azokat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kiemelkedő fontosságúnak tartja az egészségtudatosságot és a jobb egészségértést, ezért pályázatot hirdet "Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016." címmel.

Az Európai Unióban a lakosság egészségértése nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. Számos európai kutatás és program indult az elmúlt néhány évben azzal a céllal, hogy felmérje és fejlessze az emberek egészségismereti szintjét és egészségügyi tájékozódási képességét.

Az egészségértés azt jelenti, hogy az érintettek mennyire képesek egészségügyi kérdésekben tájékozódni, az egészségügyi információkhoz hozzájutni, valamint a kapott információkat megérteni és felhasználni. A jobb egészségértés ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni. Az egészségügyi rendszerek hatékonysága is jelentősen növelhető azzal, ha az emberek képesek jól tájékozódni bennük (azaz például a megfelelő orvosokat keresik fel a megfelelő időben), továbbá megértik a krónikus betegségek kezelésének módját, és követik a terápiát.

Az egészségértés – a health literacy – jelenleg az egyik kiemelt téma az Európai Unió egészségpolitikájában. Már az előző 7 éves időszak egészségügy stratégiai kérdéseivel foglalkozó dokumentumban (Together for Health: A Strategic Approach for the EU 2008-2013) megfogalmazták, hogy szükség van a különféle korosztályoknak szóló egészségértés programok népszerűsítésére. A WHO Európai regionális irodája szerint: „az egészségértés az Egészség 2020, az európai egészségügyi keretrendszer egyik kulcsdimenziója”.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2015 nyarán országos, reprezentatív mintán végzett kutatást készíttetett a magyar lakosság egészségértésével kapcsolatban . E felmérésből kiderült, hogy az egészségértési szint a magyar társadalom 20%-ában elégtelen, 32%-ában problémás, és csupán 49%-ában elégséges, vagy kitűnő. Tehát hazánkban minden második emberek problémái vannak az egészségértési képességeivel!

Magyarországon minden második emberek problémái vannak az egészségértési képességeivel

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) fontosnak tartja az egészségtudatosság és az egészségértés fejlesztését; azt, hogy a hétköznapi emberek képesek legyenek egészségügyi kérdésekben jobban eligazodni, jobban tájékozódjanak az egészségügy rendszerében, javuljon a kommunikációjuk az egészségügyi szakemberekkel, ezáltal csökkenjen az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége. Így, részben a probléma hangsúlyozására, részben az egészségértés hazai fejlesztése érdekében az AIPM meghirdeti az „Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016.” című pályázatot.

A pályázat célja, hogy feltérképezze, és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat és gyakorlatokat, amelyek elősegítik a betegek, illetve a laikusok egészségügyi kérdésekben történő tájékozódását, a kapott egészségügyi információk megértését és felhasználását, és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni.

Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv. A pályázat során 4 kategóriába lehet majd beküldeni a nevezéseket:

  • Egészségügyi intézmények – bármilyen egészségügyi intézmény által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
  • Egészségügyi szakemberek – bármilyen egészségügyi szakember által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
  • Betegszervezetek – betegszervezet(ek) által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
  • Közvetlen lakossági kommunikáció – Bármilyen, a lakosságot közvetlenül elérő, az egészségértést támogató kommunikáció (pl.: újságírók által írt cikkek, egészségügyi applikációk, pályázatok, versenyek stb.)

A pályázatra 2016. január 1. és 2016. október 14. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek/kezdeményezések nevezhetőek. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálja majd el, a kategórianyertesek díjazása bruttó 200.000 Ft, a legkiemelkedőbb pályázat pedig elnyeri a Nekem Szól! Egészségértés 2016 fődíját, aminek értéke bruttó 400.000 Ft.

A pályázat további részletei valamint a részletes pályázati kiírás megtalálhatóak a www.aipm.hu honlapon.

A szervezők bíznak benne, hogy a pályázatra számos nevezés érkezik majd, melyek megmutatják, hogy az ország számos pontján dolgoznak intézmények, szakemberek, betegszervezetek és újságírók azon, hogy honfitársaink a mostaninál jobban és hatékonyabban boldoguljanak az egészségügyi információk összetett világában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra