Már jól kezelhető a pszoriázis

HáziPatika

A pikkelysömört sokan csak egy esztétikai problémának tekintik, pedig ez az életminőséget nagyban befolyásoló bőrbetegség negatív hatással van a munkavégző képességre és a lelki állapotra is, továbbá gyakran társbetegségekkel jár. Jó hír, hogy ma már léteznek olyan hatásos terápiák, amelyek enyhítik a tüneteket vagy akár teljesen tünetmentessé tehetik a beteget.

Hogyan kezeljük a pikkelysömört?

Apikkelysömörkezelése során a cél mindig a tünetmentesség elérése. Ha a szimptómák csak kisebb bőrterületet érintenek, akkor a kenőcsös kezelések jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. Enyhébb esetekben mindig helyi kezelést javasol a bőrgyógyász: ennek során a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal, például 10 százalékos karbamidos, 5-10 százalékos szaliciles kenőccsel, sós fürdőkkel kell eltávolítani.

Nem mindegy, hogyan kezeljük a pikkelysömört, A pikkelysömör világnapja Psoriasis okosgyógyszer pikkelysömör pszoriázis
Nem mindegy, hogyan kezeljük a pikkelysömört

A felgyorsult hámsejtérés gátlására különféle oldatok javasolhatók; a korábban széles körben alkalmaztak kátrány tartalmú készítményeket ma már ritkán használják. A plakkokra alkalmazhatók azok a szteroid tartalmú kenőcsök, krémek és oldatok is, amelyek a gyulladást csökkentik. Kenőcs formában A-vitamin analógok is használhatók. Súlyos, kiterjedt esetekben már az egész test fénykezelése vagy gyógyszeres kezelés javasolt. Jó hatásúak az A-vitamin szintetikus származékai, a retinoidok, melyek a szarusodás folyamatát normalizálják, továbbá a betegség kezelésére leggyakrabban alkalmazott hagyományos gyógyszerek, elsősorban az acitretin, a metotrexat és a ciclosporin tartalmúak. Ízületi panaszok esetén szóba jöhet citosztatikus kezelés is, ám ezek beállítása csak kórházi körülmények között történhet.

Fénykezelésre mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják. Ennek speciális formája a fényérzékenyítő szerrel történő kezelést követően alkalmazott UVA (PUVA) kezelés, illetve a 311 nm hullámhosszú fénnyel történő UVB terápia (narrow-band UVB). Ha a hagyományos terápiák hatástalannak bizonyulnak vagy ellenjavallottak, akkor biológiai válaszmódosító szerek is szóba jöhetnek. Ezeket a pszoriázis immunológiai folyamatainak részletesebb megismerését követően fejlesztették ki, lényegük a fehérvérsejtek, immunsejtek és a hámsejtek kölcsönhatásának gátlása.


Amit mindenképp tudni kell a pikkelysömörről

Tudni kell, hogy Magyarországon pikkelysömör és pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás esetén csak az erre feljogosított és kijelölt terápiás központok alkalmazhatnak biológiai válaszmódosító terápiát. Az általuk használt gyógyszerek gátolják a pszoriázisban felszaporodott, gyulladásos folyamatban fontos szerepet játszó TNF-alfa és az interleukin 12/23 működését, módosítják a pszoriázisra jellemző biológiai választ.

A készítményeket injekciós formában kapják meg a betegek, a gyógyszerek adhatók bőr alá, subcutan vagy infúzióban. Az adagolás mindig az adott készítménytől függ, történhet hetente, kéthetente, hathetente és négyhavonta. Hasonlóan más kezelésekhez, a biológiai kezelés végleges megoldást nem jelent, nem gyógyítja meg a pikkelysömört, viszont tünetmentessé teszi a betegeket.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait