Kinek is drukkolunk?

Altatók, hormonok, szívgyógyszerek. Nem is gondolnánk, hogy bizonyos sportágakban hány féle gyógyszer számít doppingszernek. A sportolóknak azonban tudniuk kell, mert a doppingvizsgálaton nincs pardon.

Gyógyszerek vagy pótszerek?

Mi az azonos a lövészetben, bridzsben, műúszásban, motorversenyzésben, sakkban és a téli olimpiák legfurcsább sportjában, a koronghajításban?
A doppingolás. Az említett sportágakban az a közös, hogy a szívgyógyszerek nagy része tiltott szernek számít.
A sokak által ismert béta-blokkolók lassítják a szívverést, csökkentik a vérnyomást, így a versenyző nyugodtabb idegállapotban tudja levenni az ellenfél bástyáját. A béta-blokkolók csak a verseny alatt tiltottak, de a doppingszerek többsége a felkészülési időszakban sem szedhető.
A doppingszerek célja, hogy a versenyző teljesítménye ne csak a kitartó edzéstől nőjön napról napra. Ezek a szerek viszont gyógyszerek, a hatásuk mellett sokszor komoly mellékhatások is jelentkeznek, elsősorban a hosszú időn keresztül szedendő anabolikus szteroidok esetében.
A doppingolás a gyógyszerek hatásával való visszaélés nem beteg emberek esetében. Ez az állítás igaz is volt az első ismerten doppingcélra kifejlesztett szer felismeréséig. Hogy mikor kísérletezték ki a szert, nem tudni, annyi bizonyos a THG (tetrahidro-gesztinon) anabolikus hatású, a régi tesztekkel kimutathatatlan szer. Egy névtelenül küldött ampulla alapján lett ismert a szer és több korábbi bajnok hűtőből elővett mintája vált pozitívvá. Naivitás lenne azt hinni, hogy ez az egyetlen szer, melyet szándékosan dopping célból hoznak létre. Biztos, hogy ma is sok sportoló erősödik a most még kimutathatatlan szerektől. Annyi bizonyos: vannak olyan országok, klubok, sportolók, akik ezeket a szereket nem engedhetik meg maguknak...
A már mindenki által ismert WADA (World Anti-Doping Agency) hosszú listában teszi közzé a tiltott szereket. Ezeket a következőképp csoportosítja:

Stimulánsok és altatók, cannabis-származékok

Ide tartoznak többek között az amfetamin és származékai, a kokain, az efedrin, a metadon, illetve a Parkinson-kór kezelésére használt selegilin. Hatásuk a versenyző figyelmének növelése, a fáradtságérzés elnyomása.

Anabolikus szteroidok és női nemi hormon ellenes hatású anyagok (antiösztrogének)

A férfi nemi hormonhoz hasonló szerkezetű anabolikus szteroidok a felkészülés "segítői". Hatásukra növekszik a fehérjeszintézis, a szövetek vízvisszatartása, az izmok sokkal gyorsabban növekszenek. Minden anabolikus szteroidnak férfi nemi hormon hatása is van, és hasonló hatásúak a női nemi hormon ellenes hatású anyagok is.
Az anabolikus szteriodok hatására bekövetkező izomszövet-növekedést nem követi a kötőszövet növekedése, ezért gyakoribbak a sérülések. Az érhálózat sem fejlődik az izomszövettel együtt, így a hosszabb izommunkát igénylő sportokban a szteroidok nem növelik a teljesítményt.

Fehérje hormonok

Különféle hatású, fehérje típusú vegyületek, melynek tagjai a szervezetben természetesen is termelődő és megtalálható hormonok. Az erithropoetin (EPO) a vesében termelődik, hatására a vérben lévő vörösvértestek száma emelkedik, így a vér oxigénszállító képessége növekszik. Az inzulin és a növekedési hormon a felépítő folyamatok serkentésén keresztül hatnak.

Béta2-agonisták

A béta2-agonisták leginkább hörgőtágító hatásuk miatt ismeretesek (salbutamol), de a szülészetben a méhösszehúzódások csökkentésére is használják. A sportolók nem ez utóbbi miatt használják ezeket a szereket, hanem mert tágítják az izmok ereit, javítják az izomszövet keringését.

Fedőszerek

Ezek a szerek nem befolyásolják a versenyző teljesítményét, de segítenek a tiltott szer nyomainak eltüntetésében. Ide tartoznak természetesen a vízhajtók, és azok az infúziós készítmények, melyeket súlyos vérvesztés esetén adnak (plazmaexpanderek). A nagy folyadékbevitel gyorsíthatja a tiltott szerek kiürülését, illetve elfedheti a vérdopping miatt megváltozott hematológiai paramétereket. A vízhajtók további "kedvező" hatása, hogy egyes sportágakban a szükséges mérlegelés előtt alkalmazva a nagy mennyiségű vizelet eltávozása csökkenti a versenyző testsúlyát.
A fentiek mellett tilos a vér oxigénszállító képességének növelése, a vérdopping, mely során a versenyző korábban levett vérének egy részét adják vissza infúzió formájában a verseny előtt.
A WADA előrelátó módon tiltja a genetikai doppingot is, mely még nem is létezik, illetve még a nyilvánosság nem tud róla.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag