Tabletta vagy óvszer: segítünk dönteni!

Ha a legmegfelelőbb fogamzásgátlási módot keresi, legjobb, ha ezt a kérdést nem a barátnőivel csevegve vagy színes folyóiratokat lapozgatva teszi fel, hanem a párjával és orvosával beszéli meg, hiszen sok mindent kell figyelembe venni.

Szempontok: kor, élethelyzet, egészségi állapot

A legalkalmasabb fogamzásgátlási módszer kiválasztása nem történhet rutinszerűen, hanem egyénre szabottan kell mérlegelni a sokféle lehetőség között. Fontos figyelembe venni a kapcsolat jellegét és a szexuális együttlétek sűrűségét, ugyanakkor az érintettek kora, élethelyzete is fontos szempont a lehetséges fogamzásgátló eszköz vagy mód kiválasztásakor. Ismert például, hogy a kamaszlányok vagy a változó korúak hormonháztartása, rendszertelenebb ciklusa óvatosságot igényel egy-egy hormontabletta alkalmazásánál. Másra lehet szüksége annak is, aki még nem szült, mint aki már túl van a családtervezésen. A szoptató kismamáknak szintén ajánlott a szakorvos tanácsát kikérni. Nem mindegy az sem, hogy hosszabb ideje tartó, mindkét fél részéről megbízhatóan monogám kapcsolatról, vagy alkalmi együttlétről van-e szó, mivel utóbbi esetben tanácsosabb olyan eszközt választani, amely az esetleges nemi úton terjedő betegségektől is véd.

Vannak olyan életmódi elemek, amelyek szintén fontosak a választás során: ilyen a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a gyakori partnerváltás. Bizonyos betegségeknél, így például túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyakori bélpanaszok, felszívódási vagy véralvadási zavar és epilepszia esetén az orvosnak mérlegelnie kell a legmegfelelőbb módszer kiválasztását.

Széles módszer- és eszközválaszték

A leghagyományosabb fogamzásgátlási módhoz nem kell eszköz sem, ám a hatékonysága igencsak kétes: ez a megszakított közösülés, amikor a férfi a közösülés során igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe kerüljön. Ennél jóval megbízhatóbb a másik, férfiak által gyakorolható mód, a gumióvszer használata. A természetes módszerek (Ogino-Knaus-féle naptár-, Billings-módszer) hívei megpróbálják kiszámolni, vagy a nyákürülésből megjósolni, melyek a fogamzás szempontjából legvalószínűbb napok.

A hüvelybe helyezhető védekező eszközöknek is széles választéka terjedt el, ezek változatos kiszerelésben, például hüvelykúp, tabletta, hab, zselé, szivacs vagy egyéb formában, jórészt spermaölő szerrel próbálják megakadályozni a fogamzást. Különösen ajánlhatók azoknak, akik nem rendszeresen élnek nemi életet, akik nem szedhetnek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. Méhen belüli eszköz a spirál, amelyet olyan nőknek szokták javasolni, akik már szültek, és rendszeres nemi életet élnek. Vannak olyan modern, méhen belüli eszközök is, amelyek ötvözik a fogamzásgátló tabletták és a méhen belüli eszközök előnyeit.

Hormonális fogamzásgátlás

A fogamzásgátló tabletta kétféle hormonális hatóanyagot tartalmazhat: ösztrogént és progeszteront, amely a tüszőrepedés gátlásával fejti ki hatását a női szervezetben. Az egyfázisú tablettánál minden egyes tabletta ugyanolyan hormon-összetételű. A csak progeszteron hatású készítményt tartalmazó tablettákat szokták "minipill"-nek is nevezni. Előnyük, hogy olyan esetekben is adhatók, amikor a kombinált tabletták használata különböző okok miatt nem javasolt: például a szoptatás idején, 35 évnél idősebb dohányzó nők, illetve általában az ösztrogének adásának ellenjavallata esetében.

A többfázisú fogamzásgátló tabletták más-más kombinációban tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont, így "utánozva" a normális női ciklus során bekövetkező változásokat.

A legújabb típusú fogamzásgátlókat már úgy alakították ki, hogy harmóniában legyenek a nők szervezetének működésével és a menstruációs ciklus természetes ritmusával. A tabletták nem egyformák, a ciklus különböző napjain az akkor zajló folyamatnak megfelelő hormonmennyiséget juttatnak az összetevőkből a női szervezetbe.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső