Szépség minden áron?

Az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment át a szépségápolás: nagyipari méretűvé vált, a készítményekben megjelentek a legújabb kémiai, biokémiai, biológiai kutatások eredményei.

Nagyanyáink, dédanyáink kozmetikai szereinek legtöbbje még "házilagos" kivitelezésű volt. Ismerték a nyers tej bőrfrissítő tulajdonságait, készítettek pakolást tojássárgájából és élesztőből, barnították a bőrüket reszelt sárgarépa levével, szeplőik és májfoltjaik halványításához pedig előszeretettel használták a citrom levét. Negyven-ötven évvel ezelőtt még nagy becsben tartott kozmetikai szernek számított a kakaóvajból vagy a méhpempőből készült arckrém, amit általában a patikában vagy a drogériában recept alapján állítottak össze.
Az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment át a szépségápolás: nagyipari méretűvé vált, a készítményekben megjelentek a legújabb kémiai, biokémiai, biológiai kutatások eredményei. A különféle szépséghibák korrigálásában, illetve a szépség ápolására hivatott beavatkozásokban a modern technika átvette a főszerepet.
Ma már a kozmetikai szalonokban is megszokott a gyógyászatban alkalmazott ultrahang- és lézertechnika használata, egyes eljárásokkal - például a sminktetoválással - kiválhatóvá vált néhány plasztikai sebészeti eljárás: tartós sminkkel "átrajzolható" a száj körvonala, a szemöldök íve, hossza, a szemhéj kontúrja, s bizonyos készítményekkel és beavatkozásokkal késleltethető a bőr öregedése is.

Minél bonyolultabb a szépségápolási technika, minél hatékonyabb a kozmetikai kezelés során használt termék, annál nagyobb felkészültséget feltételez a kozmetikusok részéről ezek alkalmazása, hiszen a hibás beavatkozások, kezelések következményei maradandóak lehetnek, a "végeredmény" pedig nehezen korrigálható. Egyes szakemberek szerint, éppen a "visszavonhatatlan" kozmetikai beavatkozások mindennapossá válása miatt, a kozmetikusszakmának fel kell készülnie az esetleges szakmai hibákra s ezek lehetséges következményeire, a kozmetikai műhibaperekre. Ezért is nagyon fontos, hogy meghatározzák az ún. kompetenciahatárokat, melyek átlépésével nőhet a hibás - esetleg a vendég pszichés, egészségügyi károsodásával járó - beavatkozások kockázata.
Az ebben az évben tizenegyedik alkalommal megrendezett Beauty Fórum Hungaryn, a kozmetikai és szépségápolási szakma seregszemléjén az egyik legizgalmasabb téma az volt, mit neveznek a szakemberek kozmetikai műhibának, s hogyan lehet ezt elkerülni?
Azt, hogy mi az orvosi műhiba, az egészségügyi törvény pontosan kimondja. A kozmetikai műhibára vonatkozóan azonban nincs ilyen törvényi meghatározás. Egy esetleges kártérítési perben - jelenleg - a károsultak is, jogi képviselőik is, a bíróság is csak az egészségügyi törvény orvosi műhibákra vonatkozó fejezeteire, illetve a Polgári Törvénykönyv kártérítési felelősséget meghatározó passzusaira hagyatkozhatnak.
  • Kozmetikai műhibáról akkor beszélünk, ha a kezelés átmeneti vagy maradandó károsodást okoz, ha a beavatkozás utáni állapot rosszabb lesz a kezelés előttinél, illetve a negatív eredmény mögött a foglalkozás szabályainak megsértése áll, s a vendég anyagi és pszichés kárt szenved - világosít fel dr. Baráth Lívia ügyvéd, e téma ez idáig egyetlen hazai jogi szakértője.
Dr. Sinka Pálinkás Rita bőrgyógyász főorvos szerint, a kozmetikai műhibaperek egy része a kozmetikus és a bőrgyógyász együttműködésével elkerülhető. Mint mondja, előfordulhat, hogy az egyes bőrtünetek mögött a szervezet valamilyen működési zavara, esetleg valamilyen gyógyszer szedése miatti túlérzékenységi reakció áll.
Az aknés bőrrel először a bőrgyógyászt ajánlatos felkeresni, aki egyidejűleg belsőleg és külsőleg is kezeli a gyulladást. Csak ezután a terápia után következhet a kozmetikai kezelés. A bőrgyógyász illetékességébe tartozik a szemölcsök, az allergiás bőrkiütések kezelése is.
A főorvos asszony - a legújabb kutatások ismeretében - figyelmeztet a szoláriumozás miatti egészségkárosodás lehetőségeire is.
  • Néhány országban már az egyes bőrbetegségek kezelésénél alkalmazott UVA-kezelések számát is jelentősen csökkentették, mert egyre több tény támasztja alá, hogy nemcsak a mértéktelen napozás, hanem a szoláriumokban is használt UVA-sugártartomány növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A főorvosnő különösen veszélyeztetettnek tartja a fehér bőrűeket és azokat, akiknek családjában előfordult bőrdaganat.
A hibás kozmetikai beavatkozások, kezelések következményeként kialakuló egészségügyi károsodások megelőzésében persze nemcsak a szakembereknek van szerepük, hanem nekünk, szépségápolásra vágyó és szoruló vendégeknek is. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, kivel végeztetünk el egy-egy tartóssmink- vagy testkezelést, epilálást, testékszer-"belövést", tetoválást, vagy szoláriumozást. A magyar kozmetikusok világviszonylatban is nagyon jól képzettek, a hazai szépségápolási piacon azonban vannak olyanok is, akik nem sajátították el magas fokon ezeknek a beavatkozásoknak a szabályait, csupán "gyakorolják" ezeket. Egyes tetoválószalonokban például nem kozmetikusok, hanem ügyes kezű "tetoválóművészek" végzik a beavatkozást. Az ilyen "műhelyekben" nemcsak az érzéstelenítéssel kapcsolatos ismeretek, hanem gyakran a higiénés feltételek is hiányoznak, így megnő a sebfertőzés, a bőrszövet maradandó károsodásának, esetleg az allergiának (piercingnél a fémallergia) a veszélye.
A tetoválásra, tartóssmink-készítésre, vagy testékszer-beültetésre "ráképzett" kozmetikusnak például megvannak az érzéstelenítőkkel kapcsolatos ismeretei, a köldöknél vagy a szemöldöknél a bőrt nem fülbelövő pisztollyal lyukasztja ki - ez nagyon roncsolja az érzékeny bőrt -, végleges szőrtelenítést csak próbaepilálás és a sebgyógyulás ellenőrzése után végez, az ártalmatlannak ítélt szolárium-kezelés időtartamát pedig egyénileg - a bőrtípus és az életkor függvényében - állapítja meg, illetve javasolja.
A megbízható kozmetikai szalonban rendszeresen - meghatározott idő elteltével - cserélik a csöveket, ugyanis a szakemberek tudják, hogy a bőrkárosodást csak így lehet biztonsággal elkerülni. A kozmetikai műhibák elkerüléséhez, a kezelés előtt, igen fontos a vendég alapos kikérdezése, tájékoztatása. Néhány beavatkozásnál (például tartós smink készítése, gépi testkezelések, tartós szőrtelenítés) szükség van a vendég írásos tájékoztatására és írásos beleegyezésére is. A tizennyolc éves kor alattiak tetoválását, testékszer-beültetését a szülő vagy gondviselő írásos beleegyezése nélkül nem szabad elvégezni.
A kozmetikai kezelés végeredményével, esetleges ártalmaival kapcsolatos jogvitáknak elejét vehetjük tehát, ha ismerjük a kezelések, beavatkozások várható következményeit - és persze a jogainkat is.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag