Sokba kerülhet az elcseppenő vizelet

Minden betegség több-kevesebb kiadással jár. Különösen igaz ez a krónikus problémák esetén, amelyekkel hosszú évekig kell együtt élnünk. Vajon mindig a lehető leghatékonyabb megoldást választjuk például inkontinencia esetén? Nézzük a száraz számokat!

Az akaratlan vizeletvesztés elterjedt tüneti kezelése a különböző inkontinencia betétek, pelenkák alkalmazása. Kapható kisebb vagy nagyobb nedvszívó képességű, férfi vagy női változat, olcsóbb és drágább. Annak ellenére, hogy a társadalombiztosítás támogatja ezeket az eszközöket, jelentős árkülönbségekkel találkozhatunk a különböző márkáknál. Vajon itt is beigazolódik, hogy az esetleg csak néhány forinttal többe kerülő termék értéke mégis sokkal magasabb az olcsónál? Egyáltalán, hogyan mérhetjük fel, mennyibe is kerül pontosan a betegségünk, és melyik termékkel járunk a legjobban? Cikkünkben ezt járjuk körül.

Ne csak a termék árát nézzük!

Amikor inkontinencia ellátásról és annak költségeiről beszélünk, akkor nem csupán a betét, nadrágpelenka árát kell figyelembe venni, sokkal inkább az úgynevezett járulékos költségeket, mely egy rosszul megválasztott termék, illetve a nem helyes termékfelhelyezés esetén jelentősen nagyobbak lehetnek a termék darabáránál.

De milyen szempontokra is figyeljünk kiemelten? Nézzük a legfontosabbakat sorrendben!

Válasszon jó terméket!

Először is - talán triviálisnak tűnik - de a megfelelő termék kiválasztása képezi az alapot. Ezen nagyon sok múlik, ezért érdemes szakorvos tanácsát kérni, illetve interneten, netán más szakirodalmi forrásokból tájékozódni a témában. Figyelmébe ajánljuk, hogy a HáziPatika.com Inkontinencia kiemelt témájának oldalain is elérhető egy könnyen kezelhető termékválasztó!

Ne cseréljen rutinból!

Ha már sikerült a legalkalmasabb terméket kiválasztani, főszerepet kap a helyes alkalmazás. Sokan megszokásból, esetleg az órára pillantva cserélik ki a betétet, pelenkát, amely pazarlást jelent. Ma már szinte mindegyik nadrágpelenka rendelkezik úgynevezett indikátorcsíkkal, ami jelzi, hogy ha megtelt a termék. Ekkor, és csakis ekkor kell cserélni. A jó minőségű termékek az egymás után többszöri vizeletvesztést is kezelni tudják, vagyis, nem szükséges egyszeri ürítés után cserélni a terméket (hacsak meg nem telt), ha a termék nedvszívó-kapacitása jóval nagyobb az első beérkezett vizeletmennyiségnél, a nedvszívó magban található úgynevezett szuperabszorbens anyagnak köszönhetően megköti az első adagot, és szárazon tartja a felső réteget, egészen a második adag vizelet beérkezéséig, és így tovább, amíg a nedvszívó-kapacitása engedi. Ilyen elven az indikátorcsík elszíneződéséig egy jó minőségű termék biztonsággal használható többszöri vizeletvesztés befogadása esetén is. Egy kis odafigyeléssel a korábban feleslegesen felhasznált termékmennyiséget csökkenthetjük, ezáltal az inkontinencia ellátás költsége is csökken. Természetesen ennek a pontnak az alkalmazása, csak kiváló folyadékmegtartó képességű termékeknél alkalmazható.

Fontos a nedvszívó képesség!

Ha alacsony, vagy nem megfelelő nedvszívó-kapacitású betétet vagy pelenkát választunk, könnyen fellép az átázás jelensége. Ez akkor is jelentkezhet, ha az eszközt helytelenül használjuk, illetve túl sokáig hagyjuk fent. Nyilván ilyenkor csökken a komfortérzetünk, de a pénztárcánk is laposodik, hiszen az átázott ruhákat, esetleg ágyneműt, matracot ki kell mosni vagy tisztíttatni, és ez bizony pénzbe kerül. Ezzel a költséggel ritkán szoktunk számolni, hiszen a legtöbbször nem figyelünk eléggé arra, hogy ezen is lehet megtakarítást elérni.

Sőt, amennyiben az inkontinens beteg egyben ápolásra is szorul, gondoljunk csak arra, hogy az ápoló mennyivel hasznosabb munkát is végezhet a beteg körül, mintsem az átázott pizsama, lepedő vagy matrac cserélgetése. A folyamatos fizikai munka, a matrac megterhelő emelgetése hosszabb távon akár az egészsége károsodását is jelentheti - holott csak a betege inkontinencia-termékét választották meg rosszul!

A bőrünkre megy!

A rossz minőségű, vagy nem jól kiválasztott termék okozta átázás, folyamatos bőrközeli nedvesség további költséges, kellemetlen és fájdalmas mellékhatása lehet a bőrproblémák kialakulása. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy bőrbarát terméket válasszunk. Ma már elérhetők a teljesen légáteresztő inkontinencia betétek, nadrágpelenkák, melyek nem gátolják a bőr légzését. Vannak más megoldások is, mint például az olyan formatervezésű termékek, melyek csupán a legszükségesebb helyen fedik a testet (egyes, övvel rögzíthető változatok), így a lehető legkisebb a kockázata a bőr nedvesedésének.

A nedves bőr sérülékeny, nyílt terep a bőrbetegségek kialakulásáért felelős baktériumoknak, illetve az ilyen állapotban súrlódás, nyomás hatására kialakuló felfekvéses sebek, azaz a decubitus kialakulásának. Talán mondanunk sem kell, hogy az ilyen bőrproblémát nemcsak az életminőséget csökkentik, hanem jelentős többletköltséget is okoznak. A felfekvéses sebek kezelése, az esetleges rehabilitáció akár milliós nagyságrendű összegeket is felemészthet - pedig csak jobban kellett volna terméket választani.

Az inkontinencia kezelése természetesen költségeket jelent. Ám kis előrelátással ezt a minimumra lehet csökkenteni, úgy, hogy közben az életminőség sem csökken, sőt inkább javul. Mindehhez csak annyi kell, hogy ne hagyjuk magunkat a termék darabárával megtéveszteni, hiszen az inkontinencia költségeinek ez csak egy részét jelentheti - főleg akkor, ha rosszul választunk.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: