Mit mutat a mutató?

Nagy a verseny. Pénzintézetek serege igyekszik meggyőzni minél több embert, hogy nála helyezze el félretett megtakarításait, nála fektesse be el nem költött pénzét, tőle vegyen fel hitelt, amikor saját erőből éppen nem telik neki valamire.

Nem egyszerű választani közülük, hiszen mindnek az az érdeke, hogy a lehető legjobb színben tüntesse fel magát, a lehető legmeggyőzőbb legyen, amikor minél több lehetséges ügyfélben azt az érzést akarja kelteni, hogy számára éppen az a legmegfelelőbb, amit ő kínál. Eléggé összetett kérdés az ilyesmi, sok lehetséges szemponttal ahhoz, hogy még bőven a tisztességes verseny határain belül maradva is szebbet mutasson a kép, ha nem is a valóságnál, de a többi hasonlónál.

Mostanra talán túljutottunk már a szerződések "apró betűs részében" elrejtett kellemetlen meglepetések arcpirító korszakán, bár az ezek elolvasására vonatkozó intés rutinszerűen el-elhangzik. De részint az ügyfelek is tudatosabban odafigyelnek pénzügyeik intézésekor, részint a pénzintézeteknek is rá kellett ébredniük, hogy hosszú távon semmiféleképpen nem áll érdekükben megtévesztéssel ügyfeleket szerezni. Részint pedig beváltak és általánosan ismertté váltak azok a világos és egyértelmű szabályok szerint kötelezően kiszámítandó mutatószámok, amelyek lényegesen egyszerűbbé teszik a hasonló pénzügyi szolgáltatások összehasonlítását a laikus számára is.

Az egységesített betéti kamatláb mutató, az EBKM éves szinten százalékban határozza meg a különböző kamatozású, futamidejű, kamatlábú betétek tényleges hozamát, egyszerűen azt mutatja meg tehát, hogy egy konstrukciót választva hány forintom lesz a jelenlegi x forintomból pontosan egy év, azaz 365 nap múlva. Méghozzá úgy, hogy már levonták a számlavezetés díját, a banki jutalékot és minden ilyen költséget. A mutatót a bankok egységes számítási mód alapján kötelesek megállapítani.

Az egységes hozammutató, az EHM a befektetési lehetőségek összehasonlíthatóságának növelését szolgálja. Az értékpapírokat kibocsátó cégek kötelesek kiszámolni két tizedesjegy pontossággal azoknál az értékpapíroknál, amelyeknél a még hátralévő futamidőre a kibocsátó hozamot állapított meg. Az EHM-et 365 napra vetítve, jogszabályi előírás szerint kell megállapítani. Az ügyfélfogadásra szolgáló helyiségekben ki kell függeszteni a hozam számításának konkrét képletét, a kamat- vagy hozamfizetés időpontjait és minden olyan tényt, információt, feltételt, amely kihatással van az értékpapír kapcsán kifizetett összegre.

A teljes hiteldíjmutató, a THM a hitelt terhelő, egy évre számított költséget tartalmazza, százalékos formában megadva. Vagyis azt, hogy összesen mennyit fizetünk egy év alatt az adott hitelért a banknak. Utána kell kérdezni, mert előfordulhat, hogy a felvett hitelhez kapcsolódóan olyan költségeket is meg kell fizetni, melyeket a THM nem foglal magában. Ilyen lehet például lakáshitelhez kapcsolódó közjegyzői díj, az előtörlesztés, szerződésmódosítás díja vagy a hitel futamidejének meghosszabbítását célzó átütemezés díja. Tudni kell azt is, hogy a THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, a devizaalapú jelzáloghitelek esetében pedig az árfolyamkockázatot sem.

A teljes költségmutató, a TKM az előbbiekkel ellentétben nem kötelezően előírt, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által önszabályozó céllal kialakított költségmutató. Egy sajátos befektetési konstrukció, a befektetési egységhez kötött (más néven: unit linked) biztosítások költségszintjének összehasonlítását segíti.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: