A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

"Öledbe szent ájulásim, Vagy Életről és Szépről dús viták, Vagy csók-komédiák? Nem tudom ma már, melyik volt több és szebb." Ady Endre

Szex menopauza után

Akiket elért már a menopauza időszaka, és a petefészek-működés leállása miatt kialakuló ösztrogén-veszteség panaszokat is okozott náluk, azok úgy érezhetik, kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem, hogy szexszel foglalkozzanak. Ki akarná mutogatni párjának a zsírszövetállomány megfogyatkozása miatt kevésbé teltté vált szeméremajkait, ritkuló fanszőrzetét? Ráadásul ilyenkor alábbhagy a libidó, a nemi szervek érzéketlenebbé válnak a szexuális stimulációra, csökken az izgalmi állapot okozta nedvesedés, nehezebb az orgazmus elérése. A csökkent véráramlás következtében a hüvely fala elvékonyodik, sérülékenyebbé válik, viszkethet. Növekszik a fogékonyság a fertőzésekre, a hüvelyi gyulladásokra. Mindez kellemetlenné, fájdalmassá teheti a közösülést.

És mégis

A sok kellemetlen tünet ellenére mégis szép számmal élnek harmonikus szexuális életet boldog párkapcsolatban a menopauza után is. Túl a klimaxon a nők egy része felszabadul a védekezés terhe alól, és sok családi kötelezettségtől, esetleg sokkal jobban vágyik a szexuális kapcsolatra, különösen akkor, ha nem ad hitelt azoknak a régi hiedelmeknek, hogy a menopauza megváltoztatja a nemi életre való képességet, és végre átadja magát a gondtalan szexuális életnek. Talán rájöttek, hogy párban, egymást szeretve, egymásra odafigyelve sokkal könnyebb átvészelni még a kellemetlen szomatikus tüneteket is. Azok a nők, akik nem veszítik el érdeklődésüket a szex iránt, nem fogják elveszíteni a férfiak érdeklődését sem.

Csak akarni kell

Előfordulhat, hogy valakinek éppen nincsen partnere, nem él szexuális életet a menopauza időszakában. A szexuális stimuláció és az orgazmus - még partner nélkül is - egészségesen tartja a hüvelyt, mivel a maszturbáció növeli a keringési aktivitást a kismedence területén. A menopauza alatt sokkal több ingerre van szüksége a klitorisznak az orgazmus eléréséhez. Nem árt a dús fantázia, a játékos kényeztetés, a megfelelő partner. A szeretkezés megkönnyíthető a hüvely síkosításával különböző síkosító szerek alkalmazásával. A szexuális játékok, az orális szex szintén jó módszer lehet erre. Az emberek sokszor csak idősebb korukban ébrednek rá az igazán fontos dolgokra az életben. Egy korosodó embert már nem hajt karriervágy, vagy a pénzszerzés kényszere, ennél sokkal fontosabb és emberibb dolgokat helyez előtérbe, mint például a barátságot, az összetartozást és igen, a szerelmet, a szexet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: