A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

Siralmas számok

Az elmúlt években, hazánkban is - akárcsak a nyugati társadalmakban - megváltozott a családban, házasságban élők aránya. Több a nőtlen férfi, hajadon nő, emellett a válások száma is jelentősen emelkedik. Hova lesz a család szentsége? A Központi Statisztikai Hivatal megdöbbentő képet fest Magyarország jövőjéről, demográfiai jellemzői alapján. Becsléseik szerint ötven év múlva a jelenlegi 10 milliós lakosságszámból már csak 8,3 millió marad, és a társadalom elöregedése tovább folytatódik. Mit is jelent mindez? A természetes szaporodás mutatója már 1979 óta alacsonyabb az EU tagállamoknál és elsőként vált negatív előjelűvé az európai országok között. Már 1981-től kezdődően többen haltak meg társadalmunkban, mint ahányan megszülettek. A 0-14 évesek aránya csökken, a 65 évesek és idősebbek részaránya fokozatosan növekszik. Míg tizenöt évvel ezelőtt 1000 lakosra 7,5 házasságkötés jutott, addig négy évvel ezelőtt már csak 4,5. Két évvel ezelőtti felmérések szerint a válások száma 7 százalékkal nőtt. Ugyanakkor elvált férfiból kétszer annyi, nőkből 1,8 szoros lett a növekedés.

A házasság szentsége

A házasság akkor lesz örök élet-kapcsolat, ha a szeretet (agapé) és a szerelem (erosz) összeolvad.

Irányítója a szeretet, de testi valóját, szépségét a szerelem alkotja - írja XVI. Benedek Pápa, Isten a szeretet című enciklikájában. A Katolikus Egyház szentségnek tekinti a házasságot, amelyben isteni titkok válnak valóra a teremtés, egy új ember születése által. Tóth Olga tanulmánya szerint a család és házasság pozitív megítélése napjainkban változás alatt áll. Sokan élnek válságban, amelyet a válások, alkoholisták, pszichiátriai betegségek, öngyilkosság, veszélyeztetett kiskorúak emelkedő aránya fémjelez. Mindemellett az együttélés, élettársi kapcsolat megítélése elfogadottabbá vált az idők folyamán.

Két dudás egy csárdában

Egy régi mondás szerint, ha az egyik tesz a tűzre, a másik már ne tegyen. Vagyis csak akkor lehet hosszú, tartós szeretetben együtt élni, ha idejében észrevesszük, ha társunk fáradt, feszült, ingerlékeny valami miatt, és megpróbálunk úgy viselkedni, hogy ne váljon még ingerültebbé. Kétségtelen, hogy a mai világban sokszor nem könnyű a figyelmességnek eleget tenni, hiszen mind a két felet érhetik szorongató helyzetek a munkahelyen, vagy a mindennapos teendők végzése közben. Kevés olyan család van, ahol a nő otthon neveli gyermekeit, ellátja a háztartást, és nem kell még a munkahelyén is megfelelni. A nők ugyanolyan gondterheltek, sőt sokszor még inkább. Sajnos mindkét fél feszített munkatempója sokszor a párkapcsolat rovására megy, a kölcsönös egymásra figyelés lankad, ennek talaján elfojtott sértődések, majd robbanásszerű viták, veszekedések alakulnak ki, amelyek egyre sűrűbbé válnak, míg a két fél előbb vagy utóbb máshol, másban keres menedéket.

A jó házasság titkai

A férfi és nő testi, lelki alkata, szellemi beállítódása korántsem egyforma, gyakran éles különbség fedezhető fel közöttük. Két ember találkozása, vonzalma, majd szerelme nem elég az egész életen át tartó együttélésre. Ha szerelmes vagyok, a másik személyben megtalálom önmagam. Hogy milyen tulajdonságokban tér el tőlem a társam? Az már csak az együttélés során derülhet ki a maga valóságában. Bovet szerint még a házasság előtt kell megismerni a férfi és nő testi-lelki alkatának különbségeit, és a házasságban már kell tudni kezelni az ebből adódó súrlódásokat. "A férfinek kell tudnia, hogy a felesége csak a szeretet, figyelmesség előjátéka után kívánja vele a szexuális együttlétet. Mindez a szeretet figyelmességét várja el tőle. És a szeretet, amely nemcsak magát, hanem házastársa örömét keresi, tekintettel van a másikra" - írja Bovet. A házasélet harmóniája és a lelki összhang a kölcsönös figyelmességen alapul.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: