6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

Meg lehet hallgatni persze az okos tanácsokat, hogy ne törjön össze az ember, őrizze a tartását, hiszen nem arról van itt szó, hogy az ő emberi értéke lenne egyszer csak kétségbe vonva, vagy a munkával töltött eddigi élete, mondjuk: élete nagyobbik fele, amiről azt gondolta, hogy hasznosan és értékesen töltötte el eddig. A kis hajszálrepedések mégis ott futnak már a lelkén, ahogy a munkaügyi kirendeltség lépcsőjén szorong reggel. Azért a lépcsőn, mert csak fél órával a reggeli nyitás előtt érkezett, és fenn a folyosón már nincs hely, annyi sorstárs áll előtte, mellette és lassan mögötte is... Majd éppen ő kellene, így ötven fölött.

Szóval nincs okos tanács. Legfeljebb praktikus. Talán könnyebb lesz így, talán érdemes megfogadni.

1. Kiknek ajánlható a Start Extra-kártya, kik juthatnak hozzá?

Annak lehet például ilyen kártyája, aki elmúlt 50 éves, és legalább egy évet álláskeresőként töltött el az elmúlt másfél évből. Vagy kortól függetlenül annak, aki ugyanebbe a helyzetbe került, és legfeljebb alapfokú végzettsége van. Vagy akit álláskeresőként tart nyilván a munkaügyi központ, és rendelkezésre állási támogatásban részesül.

2. Milyen támogatást ígér a Start Extra-kártya?

Azért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát, mert akinek ilyen kártyája van, azt a munkaadó járadékkedvezménnyel foglalkoztathatja. Vagyis támogatás ösztönzi a munkáltatót arra, hogy azt vegye föl, aki Start Extra-kártyával jelentkezik. A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja. Feltéve, hogy ez a foglalkoztatás eléri a napi négy órát, és legalább az évi 30 napot. Fontos, hogy ehhez már a munkába lépés előtt meg kell lennie a Start Extra- kártyának, vagy a kártyát helyettesítő igazolásnak. A kártya igényléséhez szükséges, hogy a regionális munkaügyi központ vagy kirendeltsége igazolást adjon a tartós munkanélküliségről. Emellett ott nyilván eligazítást és segítséget is adnak a kártya kiváltásával kapcsolatban annak, aki kéri.

3. Milyen adatokat kell tartalmaznia?

A kártyán szerepel a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve, a kártyatulajdonos adóazonosító jele, a kiállítás kelte, az érvényesség időtartama.

4. Meddig érvényes a kártya?

A Start Extra-kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak. A kedvezmény egymást követő jogviszonyok esetén több munkáltatónál is érvényesíthető a kártya érvényességi idején belül.

5.Többször is ki lehet váltani a Start Extra-kártyát?

A szabály azt mondja ki, hogy a munkaerőpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévő személyek az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosultak a Start Extra-kártyát kiváltani. Ebben az esetben a Start Extra-kártya több alkalommal is kiváltható, ha különben a feltételek fennállnak.

6. Mi lesz a Start Extra-kártyával, ha megszűnik a munkaviszony?

Mivel, ahogy már írtuk, a kártya egymás után több munkáltatónál is érvényesíthető, úgy szól a szabály, hogy a munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a Start Extra-kártyát megőrizni, és a jogviszony megszűnésekor a kártya tulajdonosának átadni. Magyarán: ha úgy fordul a sors, hogy megint lapátra teszik, legyen gondja arra, hogy visszakapja a Start Extra- kártyát. Legalább nem a legeslegelejéről kell kezdeni megint az egészet.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: