Kígyózó sorok – hiánycikk lett a benzin

Lezárt töltőpisztolyok vagy egész kutak, versengés az üzemanyagért.

A hiányt részben a százhalombattai üzemzavar okozza, jelentős részben azonban a hatósági ár miatt alakult ki, hiszen emiatt nem éri meg az import. Sok töltőállomáson emiatt már piaci áron sem lehet üzemanyaghoz jutniszámol be az üzemanyaghiányról az RTL Klub Fókusz című műsora.

Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző szerint a hatósági ár miatt kódolva volt, hogy Magyarországon előbb-utóbb hiány alakuljon ki. A karácsony előtti időszakban egyébként is többet tankolnak az emberek és rosszkor jött a Mol időszaki leállása is, a kettő együtt okozhatta a hiányhelyzetet. Emellett tovább csökkentette a tartalékokat az is, hogy a benzinhiány pánikvásárlást indított el. Annak ellenére is tankoltak tehát sokan, hogy arra nem lett volna azonnal szükségük. Most pedig már azok sem tudnak tankolni, akiknek feltétlenül szükséges lenne. Aki tényleg autózni szeretne, kényszerűségből már a magasabb áron tankolható, prémium termékeket is választja.

benzinhiány, üzemanyag, tankolás, MOL
Sok benzinkutat lezártak. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Egyre több az üres kút

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter a műsorban arról beszélt, hogy egyre gyakrabban találkozhatnak az autósok kiürült benzinkutakkal, ahol már semmilyen üzemanyagot nem lehet tankolni. A készlethiány már nem néhány órás: van, ahol napokig nem lehet tankolni.

A Mol százhalombattai finomítója az elmúlt napokban egy műszaki meghibásodás miatt csökkentett üzemmel, 50-55 százalékos kapacitással működött. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó megnyugtat mindenkit: a műszaki hibát kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a 100 százalékos termelési kapacitásra.

A hiány egyelőre marad

A problémák a finomító kapacitásának helyrehozatala ellenére fennmaradnak, mert az ellátás másik fontos eleme, az import továbbra is hiányzik. December 5-én lépett életbe az Európai Unió által elfogadott olajembargó, azaz, hogy az uniós országok nem vásárolhatnak orosz nyersolajat. Ez azonban csak a tengeren szállított energiahordozót érinti, a csővezetékes szállításra nem vonatkozik a tiltás, tehát Magyarország mentesül a döntés alól. Szintén most lépett érvénybe az EU és a G7 országok közös szankciója, az orosz olajra kivetett ársapka: ez alapján a tengeri szállítás folyamatát biztosító nyugati vállalatok nem kezelhetnek 60 dolláros hordónkénti árnál drágább orosz nyersolajat.

Pletser Tamás szerint a mostani intézkedéssorozatnak még a nyertesei is lehetünk: valószínűleg nőni fog az orosz kőolaj kínálata, hiszen kevesebb lehetőségük lesz az oroszoknak ezt a kőolajat eladni, ezért elképzelhető, hogy a felénk történő értékesítés ára csökkenni fog.

Mi lesz, ha megszűnik az ársapka?

Az üzemanyagokra vonatkozó itthoni ársapkák december 31-ig vannak érvényben, arról egyelőre nem döntöttek, hogy ezeket meghosszabbítják-e. Amennyiben igen, akkor Pletser Tamás szerint elképzelhető, hogy egyes régiókban továbbra is számíthatunk a jelenlegihez hasonló benzin- vagy gázolajhiányra.

Ha eltörlik a hatósági árat, az ellátási problémák megszűnhetnek, viszont sokkal drágább lehet az üzemanyag. „El tudom képzelni, hogy Magyarországon lesz a legmagasabb üzemanyagár adók és járulékok nélkül. Egyszerűen azért, mert ez az ársapka intézkedés gyakorlatilag a független kutak jelentős részét tönkretette, ergo jóval kisebb verseny lesz ezen a piacon, a kisebb verseny pedig mindig magasabb árakat eredményez” – mondta a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: