Karácsonyi stresszűző, nőknek

Megnyugtatásképp: nincs egyedül, ha görcsbe rándult gyomorral, meredten bámulja a naptárt, és megpróbál összhangot teremteni az ezer tennivaló és a maradék napok gyér száma között. De mielőtt tovább robog, ajándékozza meg magát harminc perccel!

A stressz, ami körülvesz

Gyermekkorunk karácsonyai tudat alatt ott lebegnek bennünk, miközben a túlzsúfolt bevásárlóközpontokban versenyt futunk az idővel és a pénztárcánkkal. Kézzel készített díszekre emlékezünk, papírfüzérre és arany dióra. A nagymama beiglijére, mazsolával és naracshéjjal. A fa alatt a fehér orrú macira, amire hónapok óta vágytunk, és a Csendes éjre, amit az egész család énekelt, amikor meggyújtottuk a gyertyát.

Igaz, nem tudjuk, mi volt emögött, de abban biztosak vagyunk, hogy mi nem tudjuk megteremteni ezt az utánozhatatlan, fahéjillatú estét, hiszen ami most körülvesz minket, az ennek szinte szöges ellentéte. A tévében és az óriásplakátokon a reklámok amerikai álom ihlette plasztikkarácsonyai stresszelnek: a túldíszített fenyőóriás alatt tengernyi ajándék, közepén angyalszőke kislány, masnitépkedés közben kipirult arcocskával, a háttérben az őt boldogan szemlélő - természetesen gyönyörű, fiatal és kisimult - anyuka-apuka-nagytestvér csoportkép.

A plázák és a boltok fényárban, divatos, csillogó díszekben és bájos dallamokban úsznak, a Csendes éj legújabb spirituálé változatát legalább Mariah Carey, de inkább Eminem énekli. A temérdek - az év maradék részében használhatatlannak és eszetlenül drágának tartott - földi hívság között trendi márkajelzésekkel ellátott szatyrokat lóbálnak a zaklatott vásárlók. És ha nem akarunk konyhaválságot 24-én, az előre csomagolt bejglit már a sarki közértben is megrendelhetjük.

Az apró, ám annál izgágább kis görcs a gyomrunkban megállás nélkül pittyeg: "a szomszéd gyerekeinek még nem vettél semmit! Csak nem a régi díszeket akarod a fára aggatni? Már megint halászlé és rántott hal, narancsos saláta és aszalt szilvás-fahéjas kacsa helyett? A csomagolópapír is elég béna... És könyörgöm, hogy nézel ki? Ha így akarsz a fa alá állni, akkor elég lesz pár diszkrét gyertya, égősor helyett..." Az ünnep lényegével alapvetően ellentétes stressz forrásaiba lépten-nyomon beleütközünk, kérdés, hagyjuk-e, hogy leteperjen minket. Hallgatunk a görcs lármájára...

Fél óra ajándékba

... vagy inkább álljon meg a harci szekér! A karácsony nem egy hatalmas születésnap, amiből csak minket hagytak ki! Ha úgy érzi, hogy feje fölött összecsapnak a készülődés hullámai, ajándékozza meg magát fél órával karácsony reggelén, amikor még mindenki alszik, vagy kora délután, gyertyagyújtás előtt. Ezzel nem csak az Ön lelki békéjét teremti meg, de kioltja a feszültség bombáját is, amely általában 24-én este szokott robbanni.

Fél óra nyugalom jár!
Fél óra nyugalom jár!

Rendezze be a fürdőszobát főhadiszállásnak egy fél órára. Csenjen bele pár karácsonyi gyertyát, és gyújtson meg egy füstölőt: ezek segítenek az ellazulásban, a relaxálásban. Próbálja meg kiverni a fejéből a tennivalók sorát, és élvezze a pillanatot. Ünnepelje egy kicsit saját magát. A szépítkezés rituáléja, ha nem rutinból, hanem odafigyelve, szeretettel történik, rengeteg energiával tölti fel. Lopjunk egy kicsit a mézeskalács és a forró puncs fűszereiből, és dobjuk a forró fürdővízbe egy frissen pucolt narancs héját, amely még illatos az olajtól. Szórhatunk a kádba két-három fahéjrudat, vagy tehetünk a gyertyák mellé pár szem szegfűszeget, csillagánizst. Ezek az illatok nyugtató hatásúak, amellyel megkönnyítjük az arckrémünk dolgát: kisimítják a ráncokat, amiket a karácsony előtti készülődés rajzolt a homlokunkra.

A fürdő után kenje be testét hidratáló krémmel. A masszírozó mozdulatok segítenek a test sajgó pontjainak új energiával való megtöltésével. Fordítson fokozott figyelmet az arcára. Ujjbegyeivel finoman masszírozza át a bőrét, így a ráncok kisimulnak, és a bőre ragyogni kezd. Most már csak a haját kell átfésülnie - még mindig gondosan, nyugalommal -, és újjászületve vetheti bele magát az ünnepbe. Ne feledje, ha nem gondterhelten és nyűgösen, hanem frissen, önmagával békében gyújtja meg az első gyertyát, azzal nem csak önmagát, de az egész családját is megajándékozza.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció