Ennyit számítanak a jó munkahelyi kapcsolatok

Jó társaságban repül az idő. De a tudósok szerint ennél sokkal fontosabb előnye is van annak, ha vannak barátaink a munkahelyen, és ez különösen a nőkre igaz.

A munkatársakkal való jó viszony nemcsak abban segíthet, hogy munkahelyünk alapvetően egy még kellemesebb hely lehessen, és gyorsabban elteljen a munkaidő, hanem egészségünkre is pozitív hatást gyakorolhatnak a munkahelyi barátságok – különösen a nők körében. A Queenslandi Egyetem kutatása szerint azoknál a 45 és 70 év közötti nőknél, akik arról számoltak be, hogy jól kijönnek a kollégáikkal, kisebb volt a cukorbetegség, a depresszió és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata - írja a Metro.

Több ezer nőt kérdeztek kapcsolataikról

A tanulmány szerzői átfogó kutatásukba 7694 nőt vontak be. Őket két évtizeden keresztül követték nyomon, és rendszeresen megkérték alanyaikat, hogy értékeljék a családdal, barátokkal, partnerekkel és kollégákkal való kapcsolataik minőségét. Azok a nők, akik azt mondták, hogy „nagyon elégedetlenek” a munkatársaikhoz fűződő kapcsolataikkal, kétszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg 11 gyakori betegségben – például daganatos betegségekben, illetve gyakrabban érte őket stroke –, mint azok, akik „nagyon elégedettnek” vallották magukat.

barátság, munkahely
A munkahelyi barátságok az egészségünkre is jó hatással vannak. Fotó: Getty Images

Még akkor is fennmaradt ez az összefüggés, amikor a kutatók más tényezőket, például a vagyoni helyzetet és az életmódbeli döntéseket is figyelembe vették. A kutatás szerzői remélik, tudományos munkájukkal arra ösztönzik a nőket, hogy életük későbbi szakaszában is fektessenek be a barátságokba.

Miért lehet egészségvédő hatása a jó munkahelyi kapcsolatoknak?

A kutatás vezetője, Gita Mishra szerint további kutatásokra van szükség a tanulmány eredményeinek megismétléséhez, majd annak jobb megértéséhez, hogy a jó munkahelyi kapcsolatok, barátságok hogyan segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Addig is csak találgathatjuk a miérteket.

„Vajon a jó kapcsolat endorfint szabadít fel, és ez csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát? Nem tudjuk” – mondta. Hozzátéve, hogy egy jó munkahelyi közösség tagjai olyan döntésekre is bátoríthatják egymást, amelyek fontosak az egészségük megőrzése érdekében. Például ösztönözhetik egymást, hogy szűrésekre járjanak, egészségesebb ételeket rendelhetnek ebédre, vagy akár együtt járhatnak sportolni is. „Szerintem ez javítja az életminőséget” – hangsúlyozta a kutatás vezetője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra